Jaapani yakuza'd kasutavad katastroofijärgset segadust ära

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani yakuzad kasutavad katastroofijärgset segadust ära
Jaapani yakuzad kasutavad katastroofijärgset segadust ära Foto: SCANPIX

Jaapani kuritegelikud rühmitused, yakuza-klannid kasutavad maavärina ja tsunami järgset segadust oma huvides ära.

Politseil on kurjategijate tegevuse kohta suurel hulgal andmeid kannatada saanud piirkondadest Kantost, Ofunatost ja Tohokust, kirjutab The Telegraph.

«Esialgu oli tegemist pisikuritegudega, kui majadest haarati kaasa eluks vajalikku. Nüüd on asi aga muutunud täiesti kriminaalseks, sest kurjategijate rühmitused varstavad ja röövivad skeemi järgi,» lausus Ofunato esindaja Yoshishisa Sasaki.

Sasaki sõnul on hakanud tegutsema «katusepakkujad», kes tekitavad olukorra, kus isikul ei jää muud üle, kui kurjategijatele maksta.

Yakuza-klannide ohvriteks on eelkõige eakad, kes tihtipeale tõena näivate valede õnge lähevad.

Ka on kurjategijad kehastunud ohvriteks ning neil on lihtne raha välja pressida. Katastroofi järel on teistes Jaapani piirkondades elavad inimesed hakanud aitama katastroofialadel elavaid sugulasi.

Politsei sõnul kasutavad seda ära yakuza-klannid, kes teesklevad «sugulasi» ja paluvad raha.

Samuti on hakanud hästi riietunud kurjategijad hakanud katastroofis alles jäänud majade elanikke külastama, esitledes ennast kui pangatöötajat, kes täpsustab klientide andmeid.

Pärast katastroofi kadus Jaapanis Kesennumas asuvast pangas 40 miljonit jeeni. Politsei arvates on selle varguse taga organiseeritud kuritegevusega seotud isikud.

Ishinomakis aga on röövitud suures koguses alkoholi. Seda seostatakse piirkonnas ette tulnud vägistamistega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles