Seninägemata fotod paljastavad Nagasaki õudused 12 tundi pärast tuumapommi plahvatust (15)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nagasaki varemed pärast tuumarünnakut 1945. aasta 9. augustil. Pildil on näha valitsuse ametnikke, kes kõnnivad 10. augustil radioaktiivsete varemete ja põlenud laipade keskel.
Nagasaki varemed pärast tuumarünnakut 1945. aasta 9. augustil. Pildil on näha valitsuse ametnikke, kes kõnnivad 10. augustil radioaktiivsete varemete ja põlenud laipade keskel. Foto: Vida Press / Yosuke Yamahata

Avalikkuse ette jõudsid seninägemata fotod, millest mõned on tehtud pool ööpäeva pärast Nagasakile visatud tuumapommi plahvatust.

Jaapani sõjafotograaf Yosuke Yamahata tegi pildid selleks, et purustusi dokumenteerida ja neid propaganda eesmärgil kasutada, kirjutab Daily Mail. USA kindral Douglas MacArthuri käsul konfiskeeriti pildid, et varjata purustusi Ameerika rahva ees. Tundmatu militaarpolitseinik jättis aga fotod endale ja nüüd on nende omanik kollektsionäär, kes pani need müüki.

Albumis on 24 fotot, mis on ilmutatud Yamahata originaalnegatiividest. Nendest 12 pole varem avalikkuse ette jõudnud, sest need arvati praagi hulka, kuna piltide keskele tekkis vigase katiku tõttu väikesed mustad plekid.

Yamahata suri 1966. aastal 48-aastaselt arvatavalt radiatsiooni tõttu tekkinud vähihaiguse tagajärjel.

Vaata pilte Daily Mailis.

Kommentaarid (15)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles