Muusikapäev toob endaga rohkem kui 150 tasuta lühikontserti ühel päeval!

Elu24.ee muusikatoimkond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muusikapäev toob endaga rohkem kui 150 tasuta lühikontserti ühel päeval!
Muusikapäev toob endaga rohkem kui 150 tasuta lühikontserti ühel päeval! Foto: Tiit Mõtus

Juba neljandat aastat toimuva Muusikapäeva tänavune üle-eestiline kontserdiprogramm on nüüdsest avalik. Muusikapäev toob 1. oktoobril kuulajateni rohkem kui 150 tasuta lühikontserti, millele lisanduvad kohtumised heliloojatega, lisaprogrammid “Kõlame kaasa!” ja “Eesti muusik maailmas”, muusikapreemiate tseremoonia ning palju muud põnevat.

Foto: Promopilt

Muusikapäev jätkab traditsiooni ja kutsub kõiki võtma hetkeks aeg maha, et märgata ja kuulata muusikat meie ümber.

«Kuula!» nagu ütleb Muusikapäeva tunnuslausegi. Nii täitub rahvusvahelisel muusikapäeval elava muusikaga terve Eestimaa, alates Kaevandusmuuseumist, lõpetades KUMU Kunstimuuseumiga, jätmata vahele Kihnut ja Ruhnut.

Muusikale tähelepanu juhtimiseks kuuleb kontserte nii tavapärastes kui ebaharilikes paikades. Nõnda võib näiteks ooperilavadelt tuntud Mati Turi leida esinemas Kalma saunast, Reva laudas paitavad kõrvu Saku Mandoliinid, Võru metsade vahel RUUP kõlakojas avaneb võimalus kuulda Eesti Noorte Segakoori, Haapsalu Neuroloogilises Rehabilitatsioonikeskuses asuvad üles Kristjan Kannukene ja Henri Zibo, kuid armastatud Klassikatähed rivistavad end üles ka näiteks Jõhvi Kontserdimaja saalis. Need on aga vaid mõned näited Muusikapäeva programmist.

Muusikapäev keskendub klassikalisele muusikale, ent kava on mitmekülgne ja muusikalisi tervitusi kuuleb jazzist pärimusmuusikani. Muusikapäevaga ühineb julgelt üle mitmesaja esineja, nende seas meie parimaid professionaalid ja tippkollektiivid, kuid samuti peetakse oluliseks ka noori muusikaõppureid, kes sel päeval juba legendaarsete muusikutega lavasid jagavad.

Seega võib näiteks Sindi Seltsimajas kuulda Tallinna Muusikakeskkooli noori interpreete, kui samal ajal astub Telliskivi Loomelinnakus üles Eesti Riiklik Sümfooniaorkester. Ei saa mainimata jätta ka pianist Johan Randveret ja klarnetist Marten Altrovi, kes annavad 1. oktoobril lausa 6 lühikontserti, alustades Võru turult, kulgedes kontsert kontserdi haaval pealinna poole.

Muusikapäeva hommikutervituseks antakse aga seekord teatepulk Tartule. Avatakse ju Tartus esmakordselt külastajatele ka meie rahva jaoks väga oluline muuseum. Nii täidab Tartu kaarsilla hommikutunnil muusikaga Tartu Noortekoor ja Üliõpilaste Segakoor, kus teiste seas kõlab pidulikult Olav Ehala ja Leelo Tungla loodud Muusikapäeva tunnuslaul «Laulu sünd«.

«On uhke tunne, et Muusikapäevale on lugupeetud laululoojatele omasel kvaliteedil loodud päris oma laul, mis puudutab otse Sinu südant,» lisab Muusikapäeva projektijuht Marili Jõgi.

Muusikapäevale lähenetakse aga igal aastal värskelt ning sel aastal on sündmusel tutvustada mitut uut suunda.

Esmakordselt saab toimuma väliskontsertide programm «Eesti muusik maailmas», mis pöörab tähelepanu kohalike muusikute professionaalsusele ja loob kultuurisilla maailma metropolidega. Nagu igas sadamas leidub eestlane, on igas suurlinnas mõni Eesti muusik. Tänavu kuuleb Muusikapäeva kontserte ka maailma metropolides, alustades New Yorgist ja Washingtonist, lõpetades Londoniga, kus esinejate ridades vaid meie tõelised tipud -  Hando Nahkur, Sten Heinoja jt.

Samuti käivitatakse esimest korda lisaprogramm «Kõlame kaasa!», mis kutsub endast märku andma kõiki, kes tahavad rahvusvahelise muusikapäeva pidustuste osaks olla. «Programmiga on oodatud liituma kõik kes soovivad Muusikapäeval koos kõlada ning ka ise sel puhul tasuta avaliku kontserdi korraldada,» täpsustab projektijuht Marili Jõgi.

Lisaks kontsertidele on kavas kohtumised heliloojatega ja palju muud põnevat.

Nii on haruldane võimalus lähemalt tutvuda näiteks omanäoliselt värske käekirjaga Tatjana Kozlova-Johannesega või esitada küsimusi õhuliste ja ülevate helidega publiku südame võitnud Pärt Uusbergile.

Muusikapäeva sõlmib kokku traditsiooniline Eesti Muusikanõukogu ja Eesti Kultuurkapitali Helikunsti Sihtkapitali Muusikapreemiate tseremoonia, mis tänavu toimub KUMU Kunstimuuseumis algusega kell 19.

Dirigent Risto Joosti juhatamisel saab kuulda Tallinna Kammerorkestrit. Sündmuse lavastajaks on Veiko Tubin ning õhtujuhiks Priit Pius. Tseremooniat on kõikidel huvilistel võimalik jälgida ETV otseülekande vahendusel.  

«Muusikapäev oma mõnusate lühiformaatidega on suurepärane võimalus saada meeldivaid elamusi ning sisustada endale üks meeldejääv laupäev,» julgustab projektijuht Jõgi inimesi Muusikapäevast osa võtma ning lisab, et selline päev ei saaks sündida ilma sedavõrd oluliste koostööpartnerite ja toetajate olemasoluta. Nii on näiteks hästi varustatud poodidest võimalik leida Muusikapäevale pühendatud vein või Reval Cafe kohvikutest Muusikapäeva küpsis.

Sündmuse muudab eriliseks tõik, et kõik esinejad ja kontserdipaigad on algatusega liitunud hea tahte alusel. Seega kõik lühikontserdid üle Eesti on publikule tasuta. Küll aga juhib Muusikapäev tähelepanu, et mõnele kontserdile tuleb toimumispaiga eripära tõttu eelregistreeruda.

Programmiga saab üksikasjalikult tutvuda SIIN! Kuula!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles