Kuidas valmistati 40 000 aastat tagasi köit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köis
Köis Foto: SCANPIX

Saksa ja Belgia arheoloogid uurisid mammutivõhast valmistatud objekti ja ilmnes, et varased inimesed kasutasid seda 40 000 aastat tagasi köie valmistamiseks.

Tübingeni ülikooli teadlased eesotsas Nicolas Vonardiga leidsid köievalmistamise abivahendi möödunud aastal Edela-Saksamaalt Hohle Fels koopast, edastab seeker.com.

Tegemist on 20-sentimeetrise loomaluust plaadiga, millel on neli spiraalselt puuritud auku, mille diameeter on millimeetreid. Pärast leidmist peeti objekti religiooseks esemeks või muusikainstrumendiks.

Teadlaste sõnul näitab see abivahend daatumit, millal nüüdisinimesed Euroopa aladele jõudsid. 

Belgia Liège´i ülikooli teadlased tegid leiuga katse, mis näitas, et seda kasutati Hohle Felsi lähedastest taimedest köite valmistamiseks.

«See mehhanim näitas, kuidas paleoliitikumis köit valmistati. Selle küsimusega on uurijad aastakümneid pead vaevanud,» teatas belglasest paleontoloog Veerle Rots.

Küttide-korilaste ühiskondades mängis köis tähtsat rolli, kuid varem ei olnud täpseid andmeid, kuidas need inimesed seda valmistasid.

Uurijatele pakkus huvi asjaolu, et luuplaadis on neli auku ja see viis mõtte taimsele materjalile, mis neist läbi pandi.

Saksamaa  Baden-Württembergi arheoloogiliste uuringute keskuse teadlased tegid omakorda taimedega katse ja leidsid, et plaat aitab taimedest keerata köisi. Kontrolliks valmistati ka ilma plaadita taimseid köisi, kuid need ei olnud nii tugevad kui plaadiga tehtud.

Köievalmistusvahend asub Saksamaal Blaubeurenis Urgeschichtlichesi muuseumis.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles