Evelin Ilves käis Rootsis tervisliku toitumise missioonil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poleemiline kostüüm: (vasakult) naaritsakasukas Rootsi kuninganna Silvia, Eesti vilti propageeriv Evelin Ilves Eve Tiidolepa komplektis, president Toomas Hendrik Ilves ja kuningas Carl XVI Gustaf.
Poleemiline kostüüm: (vasakult) naaritsakasukas Rootsi kuninganna Silvia, Eesti vilti propageeriv Evelin Ilves Eve Tiidolepa komplektis, president Toomas Hendrik Ilves ja kuningas Carl XVI Gustaf. Foto: SCANPIX

Eelmisel nädalal käis president Toomas Hendrik Ilves ametlikul visiidil Rootsi Kuningriigis.

Proua Evelin Ilvesel oli Rootsi-visiidil oma kava – näiteks külastas ta ujumiskursust, kus tegeldi ülekaaluliste lastega.

Sellist pilti ei näe just eriti sageli, et vees hullavaid ülekaalulisi lapsi jälgivad toolidel peenelt riides daamid - Rootsi kuninganna Silvia ja Eesti esimene leedi Evelin Ilves. 

Kuid teema oli tõsine. Nimelt on Rootsi mures üha kasvava ülekaauliste laste suure hulga pärast. Tegu on probleemiga, mis ei jäta ka meie riiki puutumata.

Friikartulid, burgerid, saiakesed ja kommid ning vähene liikumine on teinud oma töö.

Evelin Ilves: Ma arvan et väga paljud inimesed ei anna aru või ei tea, et valmistoitudesse lisatakse juba väga suur kogus suhkrut ja soola ning ka ebatervislikke rasvu. Seetõttu, kui sa võtad neid niisama lisaks veel puhtal kujul, siis see on tervisele kahjulik. 

Aga need inimesed, kes toituvad muidu tervislikult, siis on väike kook ja komm ainult rõõmuks. Üks rammus piima-või jäätisekokteil võib sisaldada kuni 2 600 kcal ehk terve täiskasvanud inimese kcal päevanormi.

Ülekaaluliste vanemate lastel on kümme korda suurem kalduvus paksuks minna. Paraku seetõttu, et perest võetakse kaasa juba varases eas valed toitumisharjumused.

Kurb on tõdeda, et ka Eesti restoranides ja toitlustusasutustes koosneb lastemenüü pea eranditult ebatervislikust toidust.

Evelin: Need menüüd, mis arvestaksid laste maitsega ja oleksid ka tervislikud, neid praktiliselt ei ole.

On ka olnud päris palju sellist tagasisidet restoranide poolt, et nad teevad lastele tervisliku menüü, aga lapsevanemad ei vali sealt. Küsivad ikkagi friikartuleid.

Vanemad ütlevad, kui lähevad välja sööma, et olgu lastel siis täna pidupäev. Aga minu meelest selles mõtteviisis ongi kõige suurem vildakus sellepärast, et pidupäeval tuleks ju süüa midagi head, mitte halba.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles