Prantsuse võimud ei andnud korsika keelele ametlikku staatust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manuel Valls Korsikal Ajaccios
Manuel Valls Korsikal Ajaccios Foto: SCANPIX

Prantsuse võimude teatel saavad Korsika saare elanikud korsika keelt kohaliku keelena edasi kasutada, kuid korsika keelele ei anta ametlikku staatust.

Prantsuse peaministri Manuel Vallsi teatel ei saa nad korsika keelt prantsuse keelega võrdseks teha, edastab The Local.

Eile Korsikat külastanud Valls sõnas natsionalistidele, kes võitsid kohalikud valmised, et ta on sunnitud nende keelenõudmise tagasi lükkama.

«Prantsusmaa ja selle osade ametlik keel on prantsuse keel ja seda tuleb kasutada kõikidel Prantsuse kodakondsusega isikutel. Me ei tagane sellest ega tee erandit,» teatas Valls Ajaccios Korsika parlamendis esinedes.

Prantsuse peaminister lükkas tagasi ka natsionalistide teised nõudmised anda poliitvangidele amnestia ja Korsika saare põliselanikele eelisõiguseid.

1768. aastal Prantsusmaa poolt anastatud Korsika saare natsionalistid ja iseseisvusliikumise aktivistid seisavad vastu prantsuse kultuuri mõjudele ja poliitikale. Kui natsionalistid tahavad Prantsuse keskvõimuga kompromissile minna, siis radikaalsed separatistid pooldavad Prantsusmaast sõltumatuks kuulutamist, olles selle eest aastaid võidelnud.

Mais teatasid Korsika separatistid, et nad lõpetavad «sõjalised operatsioonid». 40 aastat kestnud rünnakutes hukkus üheksa politseinikku, samas süüdistatakse separatiste relvastatud röövimistes ja väljapressimistes.

Umbes 300 000 elanikuga Korsika on turistide seas populaarne hea kliima ja ilusa looduse tõttu.

Prantsusmaal suhtutakse vähemuse keeltesse ja dialektidesse austusega ning neid lubatakse kasutada kohaliku keelena. Lisaks korsika keelele on seal bretooni ja alsassi keel, neid keeli räägib kokku üle kahe miljoni inimese.

Wikipedia: korsika keel (korsika keeles lingua corsa, corsu) on Korsikal ning Sardiinia põhjaosas kõneldav keel, mis kuulub romaani keelte lõunarühma ning on sarnane itaalia keele Toscana murdega.

Korsika keelel on alates 1974. aastast Prantsusmaa regionaalkeele staatus.

Korsika keel jaguneb mitmeks murdeks. Bastias ja Cortes räägitakse põhjamurret ja Sartenes ja Porto-Vecchios lõunamurret. Murret, mida räägitakse Ajaccios, peetakse kahe eelmise üleminekumurdeks. Calvis ja Bonifacios räägitakse aga murret, mis meenutab Genovas kõneldavat liguuri keelt.

UNESCO järgi on korsika keel on potentsiaalselt ohustatud keel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles