Video: Hiina laste koolitee kulgeb kaljul ronides

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina laste koolitee kulgeb kaljul ronides
Hiina laste koolitee kulgeb kaljul ronides Foto: Youtube

Hiinas Sichuani provintsis Liangshani prefektuuris Atuleeris peavad lapsed kooli-koju jõudmiseks ronima kaljul üles-alla 800 meetrit, kasutades selleks taimsest materjalist ja puidust redeleid.

Kaljuronimine võtab aega kaks tundi ning selle tõttu on lapsed õpinguperioodil suure osa ajast koolis, ööbides internaadis ning kodus saavad nad käia kaks korda kuus, edastab cnn.com.

Atuleeri küla sai kogu Hiinas ja ka välismaal tuntuks pärast seda, kui väljaanne Beijing News avaldas laste teekonnast ja ronimisest pildiseeria.

Piltidel on näha «taevaredelitel» nagu kohalikud neid kutsuvad, ronimas 15 last, kellest noorimad on kuueaastased.

Fotograaf Chen Jie kuulis sellest külast ja «ronijalastest» sõpradelt ning ta tahtis seda oma silmaga näha. Fotograaf sai teada, et lapsed ronivad 14. mail ning ta läks nendega kaasa, et seda jäädvustada.

«Tegemist on ohtliku kaljuga, millel ronimine nõuab oskusi. Ma ei kujuta ette, kui peaks seal veel allapoole ronima,» teatas fotograaf, kes jäädvustas laste üles ronimist. 

Laste koolitee jaoks on kaljudele kokku riputatud 17 redelit, mis asjatundmatule tunduvad ohtlikud.

Lapsed ei roni siiski üksinda, vaid alati on kaasa paar vanemat, kes neid jälgivad ja vajadusel abistavad.

Cheni sõnul oli külas nähtu teravas kontrastis sellega, millega ta pealinnas Pekingis harjunud on. Tema sõnul on sealsed jõukad lapsed ära hellitatud võrredes kaljudel ronivate lastega.

«Linnas elavad vanemad muudkui muretsevad, et nende lapsed ei ole õnnelikud, kuigi neil ärahellitatud lastel ei ole mingeid raskusi. Kuid selles kauges paigas elavad lapsed on märgatavalt rõõmsamad ja õnnelikumad,  nende vanemad ei karda, et lastega midagi juhtuda võiks. Ainult üks «ronijalaps» tunnistas hirmu kui nägi oma sõpra redelil libisemas. See oli vaid ühekordne juhus,» selgitas fotograaf.

Hiinas on jõukad suurlinnad, kuid maapiirkondades elatakse üsna traditsiooniliselt. Osades paikades on palju vaeseid, kelle sissetulekud on allapool kehtestatud vaesuspiiri. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles