Video: Kanada noor «Indiana Jones» leidis Mehhiko džunglist seniteadmata maiade linna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2014. aastal leitud maiade linna jäänused Mehhiko džunglis
2014. aastal leitud maiade linna jäänused Mehhiko džunglis Foto: SCANPIX

Kanada teismeline leidis Mehhiko džunglist senitundmata maiade linna viies kokku tähtede asetuse maapeal asuvate maamärkidega.

15-aastane William Gadoury, kelle huviks on kunagine Kesk-Ameerika kultuur, veetis tunde uurides astronoomiat ja maiade tsivilisatsiooni alade kaarte, edastab The Telegraph.

Poiss märkas, et tähtede asetus vastab hoonete asetusele ning tema arvates on Yukatani poolsaarel veel avatamata iidne linn.

«See oli suur üllatus, kui sain aru, et kõige kirkamad tähed on vastavuses maiade iidsete suurte linnadega,» teatas noor kanadalane.

Hoolimata ülikooli haridusest ja mitmetest ekspeditsioonidest maiade aladele, ei ole ükski ajaloolane ega arheoloog käinud välja ideed tähtede ja hoonete seotusest.

William Gadoury uuris 22 tähtkuju, neis asuvaid tähti ja leidis, et neid saab seostada 117 maiade linna ja asulaga Mehhikos, Guatemalas, Hondurases ja El Salvadoris.

Kui ta uuris 23. tähtkuju, siis neis olevat kahte tähte sai seostada teadaoleva linnaga, kuid kolmandale tähele ei vastanud linna. Google Maps abiga leidis ta paigast, mis asub Yucatani poolsaarel, tiheda džungli, milles võib end peita veel üks maiade linn.

Kanada kosmoseagentuuri satelliitpildid kinnitasid poisi teooriat, sest paigast paljastus maiade püramiid ja veel ehitisi.

Satelliitfotode kohaselt võib tegemist olla ühe suurema maiade linnaga.

Noor kanadalane andis linnale nimeks K´aak Chi, mis tähendab Tule Suu ning ta loodab paika kunagi ise külastada.

«Iidse maiade linna nägemine oma silmaga oleks mu kolme aasta pikkuse töö ja mu unistuse kulminatsioon,» lausus poiss.

Tema huvi maiade vastu sai alguse 2012. aastal, kui ta luges maiade maailmalõpuennustuse kohta. Reaalne maailma lõpp jäi olemata, küll aga tekitati selle ümber kommertspaanika.

Ekspertide hinnangul on Mehhikos asuvasse läbipääsmatusse paika keeruline minna ning arheoloogiaekspeditsioon sinna maksaks miljoneid dollareid.

Arheolooge üllatas see, et avastuse tegi teismeline, kes ei olnud varem maiade vastu huvi tundnud. Nad ristisid Kanada teismelise «uueks Indiana Jonesiks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles