Rootsis on üle 30 000 Oscari, uus prints nende seas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi kuningas Oskar I
Rootsi kuningas Oskar I Foto: Wikipedia.org

Oscar on Rootsis levinud nimi, mida kannab 34 762 meest ja poiss ning hüüdnimena on Oscar 19 812 rootslasel.

Nii Rootsis kui Euroopas on Oscar olnud pikka aega poisslastele antavate nimede esikümnes, edastab Yle.

Lisaks eile sündinud uuele printsile on nimekombinatsioon Oscar Carl Olof veel 15 rootslasell.

Rootsi nimeuurija Katharina Leibringi teatel muutus nimi Oscar Euroopas populaarseks Šoti 18. sajandi poeedi James Macphersoni ingliskeelsete poeemide «Ossiani laulud» järgi. Oscar on nende poeemide üks tegelasi.

 Rootsis sai Oscari nimi populaarseks kuningas Oskar I (1799 – 1859) ajal. Selle Rootsi kuninga isa oli Prantsuse keisri Napoleon I Bonaparte´i armee marssal Jean-Baptiste Bernadotte, kes pani Rootsis aluse seni valitsevale Bernadotte´ide suguvõsale.

Oskar I (Oscar) ema oli Napoloni esimene kihlatu Desiree Clary ja ema õde Julie Clary abiellus Napoleoni venna Joseph Bonaparte´iga. Lisaks oli Napoleon Oscari ristiisa.

Dagens Nyheteri ajakirjaniku Eva-Karin Gyllenbergi sõnul on Oscari nimel Rootsiga ajalooline side.

«Oscar on kuningliku ajalooga nimi. Bernadotte´ide suguvõsas on olnud kaks Oskari (Oscari) nime kandnud kuningat ja printsi. Seega ei olnud selle nime panek vastsündinud printsile üllatav,» teatas ajakirjanik.

Väikese printsi täisnimi on Oscar Carl Olof, milles Carl viitab kroonprintsess Victoria isale, kuningas Carl XVI Gustafile ja Olof prints Danieli isale.

Prints Oscar Carl Olof on kroonprintsess Victoria ja ta abikaasa, prints Danieli teise laps. Esimene laps, printsess Estelle sündis 23. veebruaril 2012.  Estelle täisnimi on Estelle Silvia Ewa Mary ja ta kannab Östergötlandi hertsoginna tiitlit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles