Video: paik Maal, kus saab liikuda läbi «multiversumi»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa Crawicki «multiversumist»
Osa Crawicki «multiversumist» Foto: Wikipedia.org

Šotimaa endine kaevandusala on muudetud paigaks, kus saab liikuda läbi «multiversumi» ning uurida Maalt lahkumata kosmose ja galaktikate kohta.

2015. aasta suvel avatud «multiversum» asub Glasgowst 80 kilomeetri kaugusel Crawickis, kus sajab sageli ja selle tõttu soovitatakse külastajatel kanda nii kummikuid kui vihmamantlit, edastab BBC.

«Multiversumi» puhul on tegemist maastikuahitektuuriga, mille taga on ameeriklasest arhitekt ja disainer Charles Jencks. 22 hektari suurusel maa-alal asuv projekt on ulatuslik, olles samaväärne mitmete iidsel ajal rajatud objektidega.

Sealt võib leida nii spiraalse kujuga ehitisi, poolkuu laguune, krüptilisi kirjutisi, fraktaleid ja teisi matemaatilisi sümboleid, amfiteatreid kui matusekambreid. Tegelikult annavad need kõik kokku pildi, millisena inimkond näeb universumit või universumeid.

«Multiversumi» projekt sai alguse tänu Buccleuchi ja Queensberry hertsogile, kellele kuulub Crawicki lähedane Drumlanrigi kindlus ja sealsed maad. Ta tahtis varasema kaevandusala atraktiivseks turismipaigaks muuta.

Tööd alustati 2012. aastal ja lähtuti kontseptsioonist, et universumeid ei ole üks, vaid mitu.

Kuigi ametliku teooria järgi sai universum alguse 13,7 miljardit aastat tagasi hüpoteetilisest Suurest Paugust, leidsid «multiversumi» tegijad, et siis võis alguse saada, mitte üks, vaid mitu universumit korraga.

Arhitekt Jencks esitas projekti alguses küsimusi, et miks meie universum on heas tasakaalus ja seda mitmel viisil, mida see tasakaal erinevatele kosmilistele objektidele tähendab ja kuidas seda väljendada.

Kuigi usuringkonnad seostavad maailma loomist jumalaga, on Šotimaal asuv «multiversum» ateistliku kontseptsiooniga.

Arhitekt arvab, et kui tõesti on multiversum ehk on palju universumeid, siis iga universum on unikaalne, mitte ei ole üksteise kloonid või koopiad.

Nii nagu gooti katedraalide arhitektuuris on näha viiteid kosmosele, nii on seda näha ka Šotimaale Crawickisse rajatud struktuurides.

On ka neid, kes peavad Crawicki «multiversumit» pühaks paigaks just seal leiduva sümboolika tõttu, tehes sinna palverännakuid. Paika mahub korraga 10 000 või rohkem inimest ilma, et seal tunduks ülerahvastatuna.

Pilte vaata siit.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles