Dingo bändi asutaja Pertti Neumann - laevapoisist Soome edukaimaks muusikuks

, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pertti Neumann
Pertti Neumann Foto: hitfm.fin

Pertti Olavi «Nipa» Neumann (endine Nieminen) on sündinud 11. oktoobril 1959 Soomes, Pori linnas. Neumann on muusik, Dingo bändi asutaja ja laulukirjutaja. Ta on töötanud solistina ansamblites DNA, SIR 59, MAC, Bwana, sugu, Neumann & Uudised ja Neumann Duo. Neumann elab hetkel Helsingis.

Pertti enne muusikalist karjääri

Neumann lahkus koolist 15-aastaselt ja läks tööle naftatanklerile nimega Jungmann. Neumann töötas meremehena kuni 17-aastaseks saamiseni ning läks seejärel aega teenima Soome miinialusele Keihässalmes. Pärast sõjaväeteenistust töötas ta nõudepesijana, postiljonina ja lõpuks sai töökoha laeval, mis vedas peamiselt paberit  Põhja- ja Lõuna-Ameerikasse. Peale kaheksat kuud seilamist maailmameredel jõudis Neumann tagasi Soome, kus ostis säästetud raha eest mikrofoni ja muid muusikainstrumente.

Karjäär

Neumann asutas aastal 1982 rokkbändi Dingo, millest sai läbi aegade üks populaarsemaid Soome ansambleid. Bänd lagunes esimest korda aastal 1986.

Neumann asutas uue bändi nimega SEX ja avaldas samanimelise albumi enne, kui jõuti taas laiali minna. Pärast seda jätkas Neumann oma soolokarjääri avaldades mitmeid sooloalbumeid.

Aastal 1992 ilmus Neumannil ka autobiograafia «Staar ja mere poeg.»

Dingo tegi comeback`i aastal 1993 ja juba järgmisel kevadel anti välja ka oma uus  stuudioalbum «Via Finlandia» (1994). Album läbimüük oli kehvem, kui eelmistel plaatidel ning 1994. aasta lõpus saabus Dingol madalseis. Neumann jätkas oma soolokarjääri ning tal ilmus album ´«Minu nimi on Neumann» (1996). Album sisaldas hulgaliselt Dingo vanu laule  sooloversioonides.

Aastal 1998 tegi Dingo teise comeback`i, seda seekord oma tuntuimas koosseisus, mis tegutses aastatel 1984 - 1986. Dingo tuuritas aktiivselt kontserdilavadel, kuid ei salvestatanud uut materjali.

Dingo läks taas laiali aasta 2002 jaanuaris. Aastal 2004 kutsus Neumann Dingo uuesti kokku suuremas ja uuenenud koosseisus. Viimastel aastatel on Neumann on tuuritanud koos ansambliga Dingo, kus konfiguratsioon on muutunud pidevalt ja kiiresti.

Sügisel 2012 osales Neumann polulaarses Soome muusikasaates «Laula mu laulu». Märtsis 2013 avaldas Neumann uue sooloalbumi «My Waterloo», mis oli algselt planeeritud välja anda Dingo nime alt. Album oli Neumanni esimene sooloplaat peale 16 aastat.

Foto: iltalehti.fi

Isiklik elu

Neumannil on juuksurist eksnaise Diana Neumanniga kaks poega. Paar läks lahku aastal 2010. aasta alguses, peale seda deitis Neumann äridaam Tarja Malmströmiga kuni aastani 2014.

Pertti Neumann ja Dingo on külas Elu24 Live`s neljapäeval, 22. oktoobril kell 12

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles