Ugala hooaja avapeol astub DJ-pulti Luule Komissarov!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luule Komissarov
Luule Komissarov Foto: Ugala teater

Ugala teater avab laupäeval, 19. septembril oma 96. hooaja Ott Aardami uuslavastusega «Making of «Kapsapea»», millele järgneb tantsumaraton Ugala uues teatrisaalis. Hooaja avapidu toimub koostöös festivaliga Viljandi Music Walk.

See on õhtu, kui  esimest korda avab uksed publikule UBB ehk Ugala black box – 250kohaline kaasaegne teatrisaal, mille asemel oli veel kaks kuud tagasi tühi tehasehoone. Ugala Vaksali tänava teatrimaja on sel hooajal remondis.

Kell 21.00 algav pidu toimub kahes saalis – teatrisaalis ja üheks õhtuks UBB õuele püstitatud Viljandi Music Walk festivalitelgis.

Ugala DJ-d teatrisaalis: Luule Komissarov, Peeter Konovalov, Teet Ehala, Kristiina Alliksaar, Kristjan Suits, Vallo Kirs, Martin Mill, Tanel Ingi, Harlet Orasmaa, Ivar Piterskihh, Heigo Teder. VJ Katre Sulane.

DJ-d VMW festivalitelgis: Orav, Drummie, Janek Murd ja Erkki Tero (Eesti pops). VJ Frindo Kveiks.

Pärast hooaja avamist jätkub teatritegevus harjumuspärases rütmis, ent geograafiliselt väga laiahaardeliselt. Ugala mängib oma lavastusi sel hooajal Viljandis viies eri mängupaigas – UBBs, Sakala keskuses, Lennukitehases, Viljandi Gümnaasiumis ja Grand Hotel Viljandi konverentsisaalis. Samuti võib meid tavapärasest tihedamini kohata teistes Eesti linnades ja vallakeskustes. Juba septembris anname külalisetendusi Tallinnas, Tartus, Pärnus, Türil, Haljalas, Viimsis ja Moostes.

Sügishooajal esietendub Ugala teatris viis uuslavastust.

Ott Aardam/Oskar Luts «Making of «Kapsapea»

Ugala teatri hooaja avab Ott Aardami kirjutatud ja lavastatud «Making of «Kapsapea»», mis räägib loo harrastusteatritrupist, kes võtab ette ja hakkab üheskoos lavastama Oskar Lutsu legendaarset komöödiat «Kapsapea». Küll aga võib see osutuda oodatust keerulisemaks. Esiteks on lavastajal vaja inimesi. Kui trupp on olemas, võib jällegi lavastajal endal jõud otsa saada. Teatri ja elu piirid võivad seguneda, eriti kui on suvi ja kuskil üpris lähedal õitseb sookail.

Lavastuse kunstnik on Kristjan Suits, kostüümid loob Pille Küngas ning muusikaline kujundaja on Tõnis Leemets. Osades Aarne Soro, Tarvo Vridolin, Adeele Sepp, Margus Vaher, Triinu Meriste, Luule Komissarov ja Vilma Luik.

Esietendus toimub 19. septembril Ugala black boxis ehk UBBs.

Taago Tubin ja David Mameti «Oleanna»

Lavastaja Taago Tubin ja David Mamet «Oleanna» on kooslus, mis tõotab intellektuaalselt tulist teatriõhtut, mis võtab vaatluse alla kaasaegse haridussüsteemi. Lavastuse fookuses on võimusuhted, mis sunnivad ümber hindama ja mõtestama nüüdisaegse haridussüsteemi olemust, õpilase-õpetaja kontakti tundlikku loomust ning inimestevahelise suhtluse võimalikkust.

Kunstnik on Liisa Soolepp. Osades Janek Vadi ja kevadel Ugala publiku poolt parimaks naisnäitlejaks valitud Klaudia Tiitsmaa.

Esietendus 3. oktoobril Viljandi Gümnaasiumi auditooriumis. Lavastust «Oleanna» hakkab Ugala teater mängima erinevate õppehoonete auditooriumides üle terve Eesti.

Marika Palm ja muusikaline noortelavastus «Moraal»

Marika Palm, Adeele Sepp ja Rait Õunapuu on kolm Ugala teatri noort näitlejat. Mart Rauba ehk MC Lord ehk Öökülm on Eesti räpiskeene üks andekamaid sõnameistreid. Kaarel Kuusk on Tallinn Music Weekilt tuule tiibadesse saanud hullumeelne muusikaline eksperimenteerija, kes on tegev koosluses Kali Briis. Lisaks veel kunstnik Kristjan Suits ja kostüümikunstnik Neoon Must. Need on noored ja andekad loovisikud, kelle toob Ugalasse kokku taanlase Heinrich Christenseni kirjutatud näidend «Moraal».

Marika Palmi lavastajakäe all valmib sügiseks üks pöörane muusikaline noortelavastus, mis kompab sündsuse piire. Milline on siis ikkagi see «päris teismeline» ja kas üldse midagi sellist eksisteerib? Teismeline olla pole ju inimõigus ning ammugi mitte meditsiiniline diagnoos noorele aastates 14–18. Küll aga on noore inimese hulljulgus ning teisiti tegemise tung piisavalt inspireeriv, et sellest teha lavastus ning miks mitte ka sellest laulda.

Hoiatus: see pole sul mingi Lutsu Kevade!

Lavastus ei sobi alla 14-aastastele vaatajatele.

Esietendus Viljandi Lennukitehases 20. oktoobril.

Vallo Kirs ja Urmas Lennuki «Ema oli õunapuu»

14. novembril saab punkti üks teatrisaaga, kui lavale jõuab Urmas Lennuki näitemängutriloogia kolmas osa «Ema oli õunapuu». Esimese osa «Rongid siin enam ei …» lavastas Andres Noormets 2002. aastal Ugalas ning teine osa «Päeva lõpus» esietendus 2008. aastal Rakvere teatris. Triloogia viimase osa lavastab Vallo Kirs ning vendade Jakobi ja Peteri osades näeb Gert Raudsepa (Teater NO99) ning Tanel Ingit.

Urmas Lennuk, kelle jaoks tähistab «Ema oli õunapuu» pidulikku 50. draamateksti valmimist, iseloomustab näidendit nii: «Mõte on ju lihtne – märgata seda, mis meil on, mitte nutta taga, millest oleme ilma jäänud... Mitte kunagi pole niimoodi, et kõik kaob. Midagi jääb alati alles. Ja selle nimel tuleb elada.»

Lavastuse kunstnik on Jaanus Laagriküll ja muusikaline kujundaja Peeter Konovalov. Lisaks Gert Raudsepale ja Tanel Ingile on laval Kata-Riina Luide, Marika Palm, Peeter Jürgens  ja Andres Tabun.

Esietendus UBBs ehk Ugala black boxis 14. novembril.

Kadri Lepp ja Martin Mill ning Timo Parvela «Väike Pii ja kiigelaud»

Jõulukuul võtavad Ugala teatri näitlejad Kadri Lepp ja Martin Mill ette ja toovad lavale populaarse Soome lastekirjaniku Timo Parvela lasteloo «Väike Pii ja kiigelaud». See on soe ja südamlik lugu ühe väikese karupoja seiklustest ja otsingutest, sõprusest ja üksildusest. Küllap leidub selles loos äratundmishetki ja tuttavaid tundeid, sest igas lapses on ju kuskil peidus üks väike ja üksildane karu.

Muusika loob lavastusele Mari Jürjens ja kunstnikuks on Jaanus Laagriküll.

Osades Tanel Ting (TÜVKA 11. lend) , Triinu Meriste, Kristian Põldma ja Janek Vadi.

Lavastus «Väike Pii ja kiigelaud» sobib vaatamiseks ka kõige pisematele teatrisõpradele. Tund enne etenduse algust on avatud Timo Parvela loomingust inspireeritud mängu- ja meisterdamistoad. Etenduse lõppedes ootab lapsi jõuluvana koos kingitusega.

Esietendus Sakala Keskuses 7. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles