Hollandi poiss varastas Pompeii katusekivi, et selle müügiraha eest osta iPhone

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pompeii jäänused ja Vesuuvi vulkaan
Pompeii jäänused ja Vesuuvi vulkaan Foto: SCANPIX

Itaalia politsei pidas kinni Hollandist pärit teismelise turisti, kes varastast Pompeii linnmuuseumist iidse kastusekivi, et seda müüa eBays ning saadud rahaga osta iPhone.

Politsei teatel  peitis 16-aastane noormees Rooma impeeriumi ajast pärit katusekivi seljakotti ja lootis, et teda ei tabata, edastab The Local.

Vargust nägi juhuslikult pealt anonüümseks jääda soovinud ameeriklasest turist, kes teatas sellest Pompeii turvateenistusele.

Kohale saabunud politseinikud pidasid poisi kinni enne kui ta Pompeiist lahkuda jõudis.

Teismelisele esitati süüdistus varguskatses ning ta anti üle ta üllatunud emale, kes ei teadnud oma poja teost midagi.

Arvatakse, et kui ta oleks teadnud, et katusekivi müügiga ei pruugi ta iPhone´i jaoks piisavalt raha saada, ei oleks ta võib-olla seda varastanud.

«Lihtne terrakotast katusekivi väärtus ei ole suur, sest neid katusekive on säilinud võrdlemisi palju. Kuna tegemist on just Pompeiist pärit katusekiviga, siis võib selle rahaline väärtus olla natuke suurem. Ajalooline väärtus on neil aga hindamatu,» sõnas Vana-Rooma ajast pärit esemete ekspert Carole Elena.

Elena arvates oleks poiss eBays saanud maksimaalselt selle katusekivi eest 400 eurot.

Politsei tagastas katusekivi Pompeii linnmuuseumile, kuid ei poiss ega ka ameeriklasest turist ei mäletanud, milliselt Vana-Rooma majalt ehk domus`elt Via dell`Abbondanzal see pärit oli. Seega võtab natuke aega enne kui eksperdid saavad selle õigesse paika tagasi toimetada.

Paar päeva tagasi teatasid Itaalia väljaanded, et Pompeii restaureerimise ja konserveerimisega on jõutud lõpusirgele hoolimata Itaalia bürokraatiast ja maffia vahelesegamisest.

Pompeii hävitas 79. aastal pKr Vesuuvi vulkaani purse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles