Ema ja tütar said pärast Teist maailmasõda esimest korda kokku

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Teise maailmasõja lõpul läksid nüüdseks 92-aastase ema ja ta tütre teed lahku ning nad said uuesti kokku 70 aastat hiljem.

Saksamaal tegutsev kadunud inimeste otsimise keskus ja Itaalia Punane rist aitasid emal ja tütrel möödunud nädalalõpul uuesti kohtuda, edastab The Local.

1944. aastal rasestus Itaaliast Emilia-Romagna piirkonnast pärit noor naine Saksamaal abielus olevast saksa sõdurist. Pärast lapse sündi võeti tütar emalt ning teda kasvatasid ta isa ja isa naine. Peres oli veel poegi ja tütreid.

Emale öeldi, et ta tütar suri ning itaallanna pöördus pärast sõja lõppu tagasi Itaaliasse Novellarasse, mis oli tema kodulinn.

Kui tüdruk suuremaks kasvas, ütles isa talle, et ta bioloogiline ema on itallanna, kuid ta ema suri Teise maailmasõja ajal ning emapoolsete sugulaste kohta ei ole tal mõtet küsimusi esitada.

Kaks aastat tagasi suri nüüdseks 71-aastase Margot Bachmani isa ning naine tahtis oma bioloogilise ema kohta rohkem teada saada.  

Bachman palus tütre otsingutele abiks ning nad said abiorganisatsiooni andmed, mis näitasid, et bioloogiline ema on elus.

Pärast Teist maailmasõda Itaaliasse tagasi läinud naine elas ikka oma elukohas. Ta leiti Itaalia Punase Risti ning ühe organisatsiooni abil, mis aitab leida sõjalistes konfliktides kadunuid.

«Selleks kulus kaua aega, sest läbi tuli vaadata 30 miljonit dokumenti, kuid lõpuks leiti ema pensioni kohta käiv dokument. Meil õnnestub igal aastal vaid paar inimest kokku viia,» teatas Itaalia abiorganisatsiooni esindaja.

Bachman ja ta tütar reisisid Itaaliasse Novellarasse, kus nad kohtusid oma bioloogilise ema ja vanaemaga.

Itaalia Punase Risti esindaja Laura Bastianetto sõnul oli see kohtumine erakordne.

«Olime väikese ime tunnistajaks. See on väga ebatavaline, et ema ja tütar pole teiseteist 70 aastat näinud. Tavaliselt oleme kokku viinud õdesid ja vendi, kelle teed mingitel põhjustel on lahku viinud. Teise maailmasõja ajal elanud inimesi ei ole enam palju elus,» lausus Bastianetto.

Ta ütles, et emal ja tütrel on üksteisele oma elust palju rääkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles