Jürgen Ligi: fossiilide põletamise pärast Toompeale minemist võiks häbeneda

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: TV3

Tänase TV3 vestlussaate «Õhtu» külaliseks olnud haridusminister Jürgen Ligi märkis, et fossiilide põletamise pärast Toompeale minemist võiks häbeneda.

Meeleavaldus kütuseliitri viiesendise hinnatõusu pärast on Jürgen Ligi sõnul piinlik. «Ma arvan, et haridust tuleb tõhustada,» ütles Ligi. «Haridusele viitan siin sellepoolest, et esiteks ei tajuta, kui väike on see mõju,» selgitas Ligi. Ta lisas, et aktsiisitõusu katavad kuhjaga maksukergendused ja lastetoetused. Teiseks tõi ta välja, et eestlased ei taipa häbeneda, et inimkond liigub lõpu poole kiires tempos suuresti fossiilide põletamise tõttu. «Autostumine on meie kõigi nõrkus, aga seda peab oskama esiteks häbeneda ja teiseks tuleb seda edasi lükata,» sõnas Ligi. Lisaks märkis haridusminister, et aktsiisimaksjad on jõukam osa rahvast, mitte vaesem.

«Järeleandmised on selged - sel juhul tuleb loobuda lastetoetustest,» rääkis Ligi aktsiisitõusust loobumisest ning tõdes, et see poleks mõistlik. Tema sõnul pole mõtet tõsta ka tööjõumakse, sest parem oleks maksustada siiski fossiilide põletamist. «Me võtame maksu pahedelt ja saastamiselt, et anda raha lastetoetusteks ja maksukergendusteks,» lausus Ligi.

Jürgen Ligi kinnitas, et Reformierakonna eesmärk ei ole kunagi aktsiiside tõus olnud. Tema sõnul lõi sellesse plaani esimese mõra aasta tagasi koalitsioon sotsidega ning teise mõra nüüd kolme erakonna koalitsioon. «Kui teised soovivad, siis enam meie plaan aktsiise mitte tõsta ei tööta,» põhjendas Ligi, lisades, et see on ühine otsus ning kindlasti õilsam ja kergem kui mõni teine. «Me praktiliselt üldse ei tõsta makse, sest osalt aktsiis tõuseb, teisalt sotsiaal- ja tulumaks vähenevad,» selgitas Ligi.

Vaata TV3 videot:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles