Üllatus sünnipäevaks - ilmub raamat Jaak Joalast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Joala napsutamas Inturist Tallinn hotellis 80ndatel
Jaak Joala napsutamas Inturist Tallinn hotellis 80ndatel Foto: Reporter.ee

Jaak Joala sündis 26. juunil 1950 Viljandis. Tänavu juunis oleks mees saanud 65-aastaseks. Kahjuks ei saa ta ise olla enam oma sünnipäeval aga tema lugu väärib jäädvustamist. Selleks kirjutaski Paavo Kangur Jaagust raamatu.

Foto: Reporter.ee

Raamatu pealkirjaks on «Ka unustuse jõel aeg kord silla loob».

Foto: Jaan Rõõmus

Jaak sai kohe oma karjääri alguses kohe vaat et kõige kuulsamaks eesti inimeseks ja see toimis nii Eestis, kui hiljem ka Venemaal.

Paavo Kangur: Naised läksid Jaagu pärast kaklema. Üksteist lükati trepist alla. Üks naine proovis teisele naisele jala taha panna ja ta trepist alla lükata, et Jaaku endale saada. Sellist võitlust tema pärast juhtus pidevalt. Aga ta oli juba 80ndate alguses väga valiv oma naissuhetes.

Joala raamatut kirjutades sai läbi vaadatud sadade lehekülgede viisi arhiividokumente ja vesteldud poolesaja Jaak Joala kaasaaegsega.

Paavo Kangur: Ütlen ausalt, et nimekirja, kellega ja millal Jaak Joala magas, raamatust ei leia. Üritan seda teemat viisakalt käsitleda. Nii krõbedaks ma ei tahaks minna. See on ajastu raamat ja natukene romantiline raamat. Jaak oli ka romantiline mees.

Toivo Unt meenutab: Kord oli üks lindistamise õhtu, mulle järel läksime koos Jaagu ja Rein Rannapiga lõõgastuma Inturisti hotelli varieteesse. Hakkasime viina võtma. Jaak võttis liiga palju ja hakkas ühe julgeoleku töötajaga õiendama, et mida sa siin veel passid, mine koju magama. Hakkasime hiljem siis välja minema ja ukse peal provotseeriti nügimine, kakluseks oleks seda palju nimetada. Kohe oli «sidrun» (mentide auto) ees.

Paavo Kangur: Jaak pandi kongi, viidi miilitsasse ja pandi plate peale magama. Rein Rannapit ja Toivo Unti kaasa ei võetud. Midagi halba talle ei tehtud, aga hiljem lasti lahti kõik miilitsad, kes selle operatsiooniga seotud olid. Jaagul olid müstilised Moskva tutvused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles