Partneri haiguse puhul lahutavad mehed suurema tõenäosusega kui naised

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Abieluvannetes lubavad paarid üksteist toetada nii haigena kui tervena, kuid tegelik elu näitab midagi muud.

USAs Iowa ülikoolis tehtud uuring näitas, et partneri haiguse puhul lahutavad mehed suurema tõenäosusega kui naised, edastab Daily Mail.

Psühholoogide sõnul ei suuda mehed pikaajalist või kroonilist haigust põdeva abikaasaga toime tulla ning nende jaoks on kõige lihtsamaks lahenduseks lahutus.

Teadlased uurisid aastatel 1992 kuni 2010 USAs 2700 ameeriklasest paari. Ilmnes, et lahutuste arv oli mõlema terve partneri ning haigete meeste ning tervete naiste puhul sama.

Kui aga haige pool oli naine, oli lahutuste arv suurem.

Teadlased küsitlesid uuritavaid iga kahe aasta järel, tahtes teada, kas üks partneritest võis olla haigestunud ning kas see võis lahutuse kaasa tuua.

24 protsenti paaridest kaotas uurimise ajal partneri ta surma tõttu ning 44 protsenti olid koos ka siis, kui uuring lõppes.

18 aasta pikkuse uuringu ajal lõppes 859 abielu erinevatel põhjustel lahutusega.

965 paari puhul haigestus naine raskesse haigusse ning suur osa neist paaridest lahutas.

Uuringut juhtinud psühholoogi Amelia Karrakeri sõnul tekitab naise haigus mehele stressi, kuna mees ei ole harjunud pereliikmete eest hoolitsema nii nagu naine.

«On erinevus selles, kui haige ollakse. Kas nii haige, et lihtsalt ei suudeta kodutöid teha või nii haige, et vajatakse ööpäevaringset hooldust. Kui naine on nii haige, et ei suuda töötada, võib mees tunda, et raha teenimine on pandud vaid tema õlule. See on ka üks põhjuseid, miks mees võib tahta haigest abikaasast lahutada,» selgitas psühholoog.

Samuti ei pruugi kõik haiged naised olla rahul sellega, kuidas abikaasa neid haiguse ajal hooldab.

«Elu ja surmaga seotud äärmused võivad panna inimesi asju teistmoodi nägema ja meelt muutma. Nad leiavad uusi prioriteete. Paljud leiavad siis, et parem on olla üksinda kui halvas abielus,» selgitas Karraker.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles