Inglismaa keskaegselt monumendilt eemaldati 25 tonni tuvikakat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendkuningriigis Ida-Sussex Ryes asuv  kaitseehitis Landgate Arch
Ühendkuningriigis Ida-Sussex Ryes asuv kaitseehitis Landgate Arch Foto: SCANPIX

Ühendkuningriigis Inglismaal asuvalt monumendilt eemaldati vaakumi ja veega 25 tonni tuvide väljaheiteid.

Linnuväljaheidete kiht oli Ida-Sussexis Ryes asuva 14. sajandist pärit Landgate Archi kaitseehitise katuseta tornides ligi 30 sentimeetrit, edastab Discovery News.

Tornidesse külastajaid ei lubata ning kuni eelmise kuuni ei teatud, et tornid on kaetud väljaheitega. Siis külastasid paika Rotheri piirkonna ametnikud, kes olid nähtust šokeeritud.

«Eemaldasime kogu jäänustemassi, mida oli väga palju. Kunagi varem ei ole me sellise kakamassiga kokku puutunud,» selgitas Rotheri maakonna koristusfirma tegevjuht Mike Walker.

Tuvikaka mass oli nii suur, et see oli isegi tornide uksed kinni kiilunud.

«Selle sees olles oli tunne nagu kõnniks šokolaadimassis, kuid lõhn oli kohutav. Seda oli tunda isegi läbi kaitsemaski,» jätkas asjatundja.

Kui tuvi väljaheiteid ei oleks eemaldatud, oleks see võinud hakata ehitist kahjustama.

Teada on, et tuvide väljaheited on väga happelised ja selle tõttu on isegi kiviehitised ohus.

Tuvikaka koristamiseks kulus neli päeva.

«Kasutasime masinaid, mis puhastasid iidse ehitise vaakumi abil. Ülepuhastamiseks olid rõhu alla olevad veejoad,» lisas koristamisel osalenud Graeme Sanderson.

Landgate Arch pärineb 1329. aastast kui Inglismaal valitses kuningas Edward III. See ehitati kaitsmaks Ryed prantslaste invasiooni eest.

Rye kesklinnas asuv keskaegne ehitis on piirkonna turismimagnet.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles