Liigne piimajoomine võib tappa

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piim.
Piim. Foto: SCANPIX

Rootsis tehtud uuringui kohaselt võib suures koguses piima joomine olla tervisele kahjulik ning tuua kaasa enneagse surma.

Pikka aega on teatud, et piimas leiduvad ained hoiavad luud tugevad ja terved, edastab The Local.

Uppsala ülikooli teadlased tegid uuringu, mis näitas, et palju piima joovatel naistel oli suurem tõenäosus sada luumurde.

Lisaks leiti, et suures koguses piima joomisel oli seos suremusega. Samas aga ei saavat kindlalt öelda, et piim oli nende surmade põhiline põhjus.

«Uuring kinnitas, et liigne piimajoomine on kahjulik. Palju piima tarbinud naistel esines sagedamini luuprobleeme ja luumurde ning nad surid varem. Palju piima joovate meeste seas oli suremus samuti suurem, kuid neil ei esinenud luuprobleeme nagu naistel,» teatas uurija Karl Michaëlsson.

Teadlased jälgisid ja uurisid katsealuste tervislikku seisundit 20 aasta jooksul. Uuriti 61 000 naist ja 45 000 meest.

Uurijad tõdesid, et need, kes joovad üle kolme klaasitäie piima päevas, on kaks korda suurem oht surra varem kui neil, kes joovad vähem kui ühe klaasi piima päevas.

Oletatakse, et liigse piimatarbimise puhul saab organism liiga palju galaktoosi, mis luud hapramaks muudab.

Uurijad rõhutasid, et uuringu tulemusse tuleb suhtuda siiski mõningase skepsisega ning piimajoomisest ei tuleks loobuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles