Veljo Tormise juubelipidustused jõuavad haripunkti

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veljo Tormis.
Veljo Tormis. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Sel nädalavahetusel tähistatakse üle Eesti helilooja Veljo Tormise 80 aasta juubelit mitme kontserdiga.

Täna tähistatakse Veljo Tormise sünnikodus Kuusalu vallas helilooja juubelit “Külavahelaulude” kontsertetenduse ja skulptuuri avamisega, Tallinnas Stenbocki maja õuekontserdil esitab Tormise teoseid tütarlastekoor Ellerhein. Laupäeval tulevad Tallinnas Noblessneri valukojas ettekandele Veljo Tormise “Eesti ballaadid”.

Kultuuriminister Laine Jänese sõnade järgi on Veljo Tormis Eesti muusikapildis erilisel kohal. “Tormise poolt aastakümnete jooksul tehtud töö eesti regivärsilise rahvalaulu ja hõimurahvaste pärandi tutvustamisel on mõõdetamatu,” rääkis Jänes. “Tänu temale teame oluliselt rohkem oma sugulasrahvastest, kelle elav pärand on hakanud aja jooksul juba kaduma, aga tänu Tormisele elab see eestlaste seas edasi. Tormis on aidanud eestlastel taastada sideme oma juurtega, tuua rahvalaul tagasi lauljate suudele. Ja kuigi runolaul ei ole tänasel päeval eestlase igapäevaelus nii loomulikul kohal kui aastasadu tagasi, on neis lauludes ja sõnades olev vägi endiselt tajutav. Regilaulu asja ajamine pea poole sajandi vältel, jonni ja hingega, on teinud Veljo Tormisest meie jaoks kõige ehtsama eesti heli looja.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles