Liisi Eesmaa: Eesti disaini kardetakse veel veidi...

Anu Saagim
, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisi Eesmaa moelooming
Liisi Eesmaa moelooming Foto: Virge Viertek

Tänavusele Eesti Disainiauhinnad 2014 konkursile esitati kõikides kategooriates rekordarv töid - kokku 434. Peagi toimuval pidulikul auhinnagalal tunnustatakse parimaid tootedisaini, graafilise ja veebidisaini, teenusedisaini ja noore disaineri kategooriates, samuti annab EKA välja disainihariduse preemia.

Foto: Riina Varol

Üks tuntumaid Eesti moedisainereid on kindlasti ka Liisi Eesmaa, kellele Elu24 mõned disainiteemalised küsimused esitas.

Eesti disain on täna toodud inimestele lähemale, see on seoseid tekitav, loomulik ja käegakatsutav. Aga kas meie inimesed on Eesti disaini üle uhked, väärtustavad nad seda piisavalt või mitte?

Tihtilugu ei saada päris täpselt aru, et mis see Eesti disain üldse on. Eestlaste disain on küll muutunud käegakatsutavamaks ja seda kohtab linnapildis järjest rohkem, kuid minu meelest seda kardetakse veel veidi.

Ning samas teiselt poolt pannakse mitmele asjale liiga kergekäeliselt Eesti disaini silt külge. Meil puudub ühine suurem nimetaja või joon, mille järgi Eesti disaini ära tunda. Kui vaadata näiteks Soome disaini, siis see on väga äratuntav ja soomelik, märksõna Marimekko paneb kõigil lambi helendama. Mis aga põhiline, soomlased ise on oma disaini üle väga uhked. Eestis on seda uhkust veel veidi vähe.

Kahtlemata on mööda saamas nõukameelne epohh, kus usuti, et kõik hea tuleb ainult läänest. Ma siiralt usun ja loodan, et järgneva kümne aasta jooksul kujuneb Eesti disaini nägu välja ning saab tuttavaks nii eestlastele endile, kui ka ülejäänud maailmale, sest Eestis on disainereid, kelle looming on ehe, aus ja andekas. 

Foto: Riina Varol

Kas Eestis on liiga palju disainereid või mahuks neid veel juurdegi? Millisel tasemel on meil disainerite koolitus? Kas EKAst piisab või tuleks disaineritel end kindlasti ka mujal täiendada?

Häid disainereid ei saa kunagi olla liiga palju. Mida tihedam on konkurents seda parem on kvaliteet ja tulemus. Seda parem on meie disaini üldine tase. Disainerid saavad tööd teha üle terve maailma, mitte ainult Eestis. Mis puutub aga haridusse, siis lisaks akadeemilisele koolile on disaineritel oluline silmad ning tundlad lahti hoida ning kindlasti ennast ka lisaks EKA-le mujal täiendada ning koolitada.

Foto: Riina Varol

Sina kui Eesti üks tuntumaid moeloojad, kas tunned et sinu tööd väärtustatakse piisavalt? On sul lihtne või keeruline end nähtavaks teha?

Eestis on tegelikult minu hinnangul andekatel inimestel päris lihtne esile tõusta ja nad avastatakse kiiresti, sest konkurents on väike ja uuetele põrutavatele ideedele on alati ruumi.

Mul pole siiani olnud ennast väga keeruline nähtavaks teha, see kõik on tulnud väga loomulikult. Ma tean, et minu loomingu kandjad oskavad mu tööd hinnata. Minu eesmärgiks pole kunagi olnud suuri masse hullutada, vaid ma olen alati soovinud pakkuda pigem vaatemängulisi moeelamusi ja kvaliteetset disaini just nendele, keda see nišš tõeliselt huvitada ja inspireerida võiks. 

Minu nähtaval tegevusel ja kollektsioonidel saab silma peal hoida klikkides www.facebook.com/eesmaafashion 

Foto: Jelena Rudi

Pildil Aldo Järvsoo; Liisi Eesmaa ja Tanel Veenre.

Foto: Riina Varol

Sinu lemmikuimad Eesti disainerid? 

Põnevaid disainereid on palju kuid esmapilgul tulevad ette need talendid, kellega mul ka endal kokkupuude olemas on. Mind intrigeerivad Kärt Ojavee intelligentsed tekstiilid, mis reageerivad puudutusele ja keskkonnale, Jaanus Orgussaare mööbel ja tema põnevad vineeri kasutamise ideed. Graafilises disainis hoian silma peal Robi Jõelehtil, Risto Kalmrel ja Jan Tomsonil. Moevaldkonnas ei jõua ära oodata Britt Samosoni, Aldo Järvsoo ja Karolin Kuusiku uusimaid moesähvatusi. Ehtedisainis jälgin Tanel Veenre vormi- ja materjalimänge.

Foto: Riina Varol

Mille kallal ise hetkel pusid? 

Hetkel mul on Tippmodelli saate võtetest väike paus ja ma kasutan seda ära kreatiivsetel eesmärkidel kombineerides puhkust ja tööd omavahel mõistlikus tasakaalus. Kuna mu viimase moekollektsiooni «Hüpnoos» esitlus oli väga mastaapne ja toimus rekordarv publikule Teletornis, siis ma olen sellest protsessist hästi pikalt toibunud.

Otsustasin seekord teha järgmisena hoopis special pühade-eelse kollektsiooni, mis peaks novembri lõpus või detsembri alguses välja tulema. Sinna panen kindlasti sisse oma uusimad ideed, mustrifännidele leiutan värskeid mustrihulluseid ning garanteeritult saab seal olema väga erilisi kleite, millega aastavahetust tervitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles