Rootsis leidis naine 80 inimese jäänusega IKEA kotid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsis leidis naine 80 inimese jäänusega IKEA kotid
Rootsis leidis naine 80 inimese jäänusega IKEA kotid Foto: SCANPIX

Lõuna-Rootsis elav naine sai ebameeldiva üllatuse osaliseks  kui leidis kirikust mööblifirma IKEA kottidest 80 inimese koljud ja luud.

Kläckeberga kirik teatas, et nad kaevasid kiriku põrandasse meatud inimeste jäänused välja ja panid nad IKEA suurtesse kottidesse, edastab The Local.

Sinised IKEA kotid luudega tekitasid aga kirikut külastanud Kicki Karlénis õudust.

«Mul oli väga ebameeldiv kui leidsin IKEA kottidest luud. See oli vihastav, et kirik surnuid sellisel viisil kohtleb. Sain teada, et need luud on olnud kottides 2009. aastast,» lausus naine.

Kotid olid kaetud presendiga ning need on olnud seal alates kiriku renoveerimistööde algusest. Kirikusse rajatakse ratastooliteed.

 «Olin meeskonnas, mis need luud viis aastat tagasi üles kaevas. Meie eesmärgiks oli neid kirikusse maetuid uurida ja siis tagasi matta. Need luud on üle 500 aasta vanad. Uuesti matmine on mingil põhjusel edasi lükkunud. Kirik peaks selle matmise korraldama. Maakonna esindajad kinnitasid, et neid ei saa kirikusse vedelema jätta,» lausus arheoloog Ludvig Papmehl-Dufay.

Arheoloogi kinnitusel on kottides enamjaolt koljud ja pikemad luud.

Papmehl-Dufay sõnul ei pannud tema luid IKEA kottidesse, kuid see olevat väljakaevamistel üsna tavaline praktika.

Karlén kirjutas leiust ka oma blogis ning kutsus inimesi üles olukorda lahendama.

«Kuidas te suhtuksite siis, kui inimjäänuste hulgas oleks ka teie vanaema või vanaisa jäänused?» küsis rootslanna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles