Tantsupidu otse: aastaid harjutatud Puudutus jõudis publikuni!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuljak.
Tuljak. Foto: Liis Treimann

Postimees.ee toob lugejateni otseülekandena Kalevi staadionilt XIX tantsupeo «Puudutus». Teeme intervjuusid korraldajatega, tantsijatega, pealtvaatajatega, anname ülevaate tantsudest ja kaunitest mustritest ning vahendame suurt melu.

Foto: Marian Männi

«Tantsupidu on minu jaoks selline pisut ebamaine suure pere kokkutulek,» ütles rahvakunstiansambli Lee vilistlane Indrek Kaing.

Vaata videost, milline tants tänase peo kavast puudutab tema hingekeeli kõige enam.

Ootusärevus

Postimehe reporter Marian Männi vahendab tantsupeolt emotsioone.

«Me ei oskagi kurvad olla!» ütles Harkujärve põhikooli õpilane Annabel Mikk (10) Postimehele vastuseks, kas õpetaja käskis neil esinemise ajal naeratada.

Pildil (paremal) kallistavad Anna Aurelia Kangur ja Annabel Mikk, kelle lemmiktants on Mängulust, sest see on hästi kiire ja lõbus.

«Vaatame tantsumustreid,» ütlesid tantsutrupi Paras paar tantsijad (foto all).

«Me ise neid ei näe ju.» Nad tulid kohale Põlvamaalt Veriora vallast ja on kõik üle 20 aasta rahvatantsu tantsinud.

Tantsumustrid vaadati enne pidu üle.
Tantsumustrid vaadati enne pidu üle. Foto: Marian Männi

Esmakordselt sätib sel tantsupeol samme ka londonlane Alex, kelle eestlannast tantsupartner Kirsti tantsima tõi. Mida mees rahvatantsust arvab ning milline on tema lemmiktants, vaata videost (all)! (Autor Tairo Lutter)

Keegi ei kahtlegi, et tantsijad on tublit tööd teinud ja see võib vahel olla väga väsitav. Väike jõudehetk enne peaproovi.
Keegi ei kahtlegi, et tantsijad on tublit tööd teinud ja see võib vahel olla väga väsitav. Väike jõudehetk enne peaproovi. Foto: Erik Prozes

LÄHEB LAHTI!

Tantsupeo tule süütas legandaarne tantsujuht Ülo Luht, kes pälvis silmapaistvate teenete ja loomingulise tegevuse eest Eesti rahvatantsuvaldkonnas Anna Raudkatsi preemia.

Tairo Lutter
Tairo Lutter Foto: Toomas Tatar
Foto: Toomas Tatar

Nüüd saab lõpuks ometi tantsida! Tantsupeo stsenaariumi koostajad on Maido Saar, Kristjan Kurm, Kadri Tiis. Etendus põhineb Sten Weidebaumi muinasjutul «Puudutus» ja tantsupidude 80 aasta kogemusel.

SISSEJUHATAV AVATANTS:

 Martti Sarv Otepää Gümnaasiumist astub esimesena viie minuti pärast staadionile, aga hirmu pole tal üldse. Kui tuleb, siis «tantsin», avaldas ta oma salanipi.
 Martti Sarv Otepää Gümnaasiumist astub esimesena viie minuti pärast staadionile, aga hirmu pole tal üldse. Kui tuleb, siis «tantsin», avaldas ta oma salanipi. Foto: Marian Männi
Liis Treimann
Liis Treimann Foto: trt

Tantsupeo lugu on muinasjutt poisist, kellel on ema, isa, õde, vend ja palju-palju sõpru. Poisikesele meeldib oma sõpradega seigelda ja muinasjutte lugeda. Poisikesest sirgub aga noormees. Ta läheb jaaniõhtul koos sõpradega kiigeplatsile, kuhu ta puu alla unistama jääb. Järsku küsib tema kõrval seisev vanamees, et mis sa siin norutad. Poiss vastab, et unistab. Seepeale teevad nad vanamehega kaupa, et vanamees näitab noorele poisile tee, kuidas õnnelikuks saada. Poiss aga annab pool südamest, kus kõik tühipaljad unistused ja igatsused sees. Poiss tormab peatumata ringi, ja hakkab ka jõukust koguma. Lõpuks leiab ka oma tüdruku, aga ei oska peatuda, et õnne ära tunda. Nii lähevad nad taas vanamehe juurde tagasi ja küsivad tagasi poisi pool südant, et saada tagasi unistused, loobuda ahvatlusest ja saada õnnelikuks.

«Aja puudutus» (autor ja lavastaja Maido Saar, muusika Cätlin Mägi «Vanaema valss, esitab Tiit Kikas viiulil).

Tänavune peo algus on tavapäratu, sest ei lavastata suurt proloogi, kus kõik tantsijad väljakule tulevad. Väljakule saabuvad hoopis 16 maakondade esindusperet. Kui keegi imestab, et kuidas on saadud arv 16 (teadaolevalt on meil ju 15 maakonda), siis eraldi pere on tantsupeol Setumaalt.

Tantsuperedes on igast tantsurühma liigist kaks paari, kokku kümme tantsijat, kes kujutavad eri põlvkondi.

Tantsupeo avatants.
Tantsupeo avatants. Foto: Toomas Tatar
Liis Treimann
Liis Treimann Foto: tt

I OSA - LAPSEPÕLVEKODU

Kaks järgnevat tantsu esitavad meile 2. ja 3. klassi segarühmad (kokku 1280 last).

«Kodumäng» Muusika: laulumängud «Maja ehitamine» ja «Rikka ja vaese mehe mäng» Suure-Jaani kihelkonnast, muusika seade: Toomas Lunge, koreograafia: Agne Kurrikoff-Herman, esitavad: Eesti Raadio laululapsed, dirigent Kaie Tanner.

Jutustus mängulisest lapsepõlvest.

Liis Treimann
Liis Treimann Foto: tt

«Mängulust» tantsu autor Piret Kunts, lavastaja Agne Kurrikoff-Herman, rahvamuusika «Latvalan papan polka» ja «Piruka-Eedi polka», esitab Tantsupeo Orkester.

Foto: Toomas Tatar

Marian Männi: naisrühmad marsivad staadionile plaksude saatel. Lapsed keksivad ringides. Algab emade etteaste (tantsijateks naisrühmad ehk 1332 ema).

«Upa-upa» tantsu autor on Agne Kurrikoff-Herman, lavastaja Maire Udras.

Tunne on võimas, kinnitas mudilasrühmade liigijuht Agne Kurrikoff-Hermann (vaata videot). «See on kirjeldamatu tunne, kui näed tervet massi tantsimas seda, mis tulnud sügavalt su südame seest.»

Meie kaunid ja tublid naised!

Liis Treimann
Liis Treimann Foto: tt
Toomas Tatar
Toomas Tatar Foto: ToomasTatar

«Põlvest põlve» tantsu autor on Ülle Feršel, lavastaja Maire Udras. «Mõtisklus» muusika autor on Astrid Nõlvak, esitavad Astrid Nõlvak ja Mari Kalkun kanneldel.

Järgneb mehine etteaste! Staadionile tulevad nooremate segarühmade mehed ja 2.-3. klassi segarühmade poisid (544 isa ja 544 poega)

«Isad ja pojad» tantsu autor Maido Saar, lavastaja Kadri Tiis, kõlavad rahvalikud tantsuviisid «Pulgatants» ja «Kandali», esitab Tantsupeo Orkester.

Isad ja pojad! Toomas Tatar
Isad ja pojad! Toomas Tatar Foto: ToomasTatar

Järgmisena ootavad ees 5.-6. klassi segarühmade etteasted (1024 karjapoissi ja -plikat)

«Karjapoiss on kuningas» tantsu autor ja lavastaja on Andre Laine. Selle rahvaliku viisi sõnad kirjutas Jakob Hurt, esitavad Eesti Raadio laululapsed ja Rahvusooper Estonia poistekoori solistid, dirigent Kaie Tanner.

Vanemad segarühmad ja 5.-6. klassi segarühmad (1024 vanaema ja vanaisa koos 1024 lapselapsega) - Koostegemise lugu!

Foto: Marian Männi

«Koostegemise lugu» tantsu autor ja lavastaja Rauno Zubko, «Arno I labajalg», muusika Arno Tamm, esitab ansambel Paabel.

Edasi tantsivad nooremad ja vanemad segarühmad (1088 ema-isa ja 1024 vanaema-vanaisa).

Tantsijad Toomas ja Lea ütlesid hetk enne esinemist, et jalad juba sügelevad, sest «selleks me tantsimegi, et tantsupeole tulla!»

«Tantsukutse» tantsu autor on Maie Orav, lavastaja Helle-Mare Kõmmus,
«Eesti maarahva labajalg», rahvamuusika Pärnu-Jaagupi kihelkonnast, esitab Tantsupeo Orkester.

Marian: Lapsed lehvitavad vanematele - neid ei ole rahvasumma seest kerge leida. Mõni ema lehvitabki mitu minutit jutti, et laps ikka näeks: olen siin!

Vanemate segarühmade etteaste (1024 vanaema-vanaisa).

«Tantsime Aissa!» tantsu autor Ene Jakobson, lavastaja Ülo Luht «Aissa», rahvalik viis, seade ansambel Kihnu Poisid, esitab Tantsupeo Orkester.

Marian: vanaemad ja vanaisad tantsivad paarides.

Kas pisara toob täna silma?

Saaremaalt kohale tulnud tantsija Ebe Sepp on tantsinud kuue-aastasest alates: «Kindlasti!» Tema sõnul on sel aastal erinev see, et pidu toimub elava muusikaga.

PIDU JÄTKUB! 5.-6. klassi segarühmad koos nooremate ja vanemate segarühmadega (kogu 3136-liikmeline pere tantsib koos).

Video: fragment tantsust. Tairo Lutter

«Tantsuhoos» tantsu autor on Ene Jakobson, lavastaja Andre Laine «Joosepi polka», rahvalik viis Muhu saarelt esitab Tantsupeo Orkester.

Õnneks on ilmataat toonud tantsupeo ajaks päikese välja. Hommikused pilved veidi ehmatasid, ent tantsijad on päikese üle väga rõõmsad!

Tantsuootuses. Lõpuks ometi hea ilm! Toomas Tatar
Tantsuootuses. Lõpuks ometi hea ilm! Toomas Tatar Foto: tt
Toomas Tatar
Toomas Tatar Foto: tt

«Õhtu ilu» kava autor on Kersti Kull, lavastaja Urve Keskküla, muusika autor ja esitaja Triinu Taul (laul, torupill). Esitajaks naiste liikumisrühmad:

Marian: Tants algab torupilli saatel võimsalt! Kollased sallid virvendavad tuules nagu tuli!

Liis Treimann
Liis Treimann Foto: tt

Võimlemisrühmadele järgnevad kaks tantsu noorte segarühmadelt (1088 noormeest ja neidu)

«Kiigelaul» tantsu autor ja lavastaja on Helena-Mariana Reimann, «Veli hella vellekene», rahvalaul Tarvastu kihelkonnast, esitavad Tantsupeo Orkester, solistid Meelika Hainsoo ja Cätlin Mägi:

Marian: poisid ja tüdrukud jooksevad staadionile käsikäes. Poisid tõstavad tüdrukud oma põlvedele ja vaatavad neile otsa nagu vastarmunud. Vahepeal läheb viiul korraks häälest ära. Äkki oligi nii mõeldud?

Poisid kiigutavad tüdrukuid rivis seistes kätel. Nojah, tantsu nimi ju Kiigelaul.

Liis Treimann
Liis Treimann Foto: tt

«Väravamäng» tantsu autor ja lavastaja on Helena-Mariana Reimann, laulumäng Suure-Jaani kihelkonnast, esitavad Tantsupeo Orkester, solistid Meelika Hainsoo ja Cätlin Mägi:

Marian: Slaavipäraste rütmidega, kus poisid teevad õhus harkisjalu spagaati ja tüdrukud keerutavad, käed pikalt seeliku kõrval. See koht läks publiku hästi peale - kohe hakkas huilgamine!

II OSA – HALLIS MAAILMAS

Osa muinasjutust, kus poisike korjab maailmast rikkust kokku!

Erik Sakkov mängib tantsupeol ansambliga Pantokraator enda kirjutatud muusikat.

Tema sulest on II osa «Raha naerab» muusika. Tema sõnul on laulu- ja tantsupidu üks tähtis üritus. «Laulupidu – see ei ole ainult laulmine, kunst ja kultuur, see on koosolemine ja emotsioon,» rääkis Sakkov videointervjuus (all).

Tantsu esitavad esindusrühmade ja algajate segarühmade mehed (576 rahameest)

«Raha naerab» tantsu autor on Maido Saar, lavastaja Kristjan Kurm, «Raha naerab», muusika Erik Sakkov, sõnad Lauri Saatpalu, esitavad Lauri Saatpalu ja Pantokraator:

Marian: Mehed marsivad murule sünge hääle ja trummipõrina saatel. Kõigil on valged särgid ja tumedad põlvpüksid. Lauri Saatpalu hääl hüüab üle lava: «Raha!» Neil on kõigil ka päikseprillid ees.

Liis Treimann
Liis Treimann Foto: tt
Liis Treimann
Liis Treimann Foto: tt

Edasi esinevad algajate segarühmad ja esindusrühmad (1216 maailmakodanikku).

«Kiire, kiire – tuhkagi!» tantsu autor ja lavastaja on Vaike Rajaste, K. A. Hermann «Kungla rahvas», seade Priit Pajusaar, Glen Pilvre, Camille esitavad Tantsupeo Orkester ja Tiit Kikas (viiul):

Marian: Algab taas trummipõrina saatel!

Esindusrühmad (416 noort inimest) kannavad ette Sabavalsi.

«Sabavalss» tantsu autor on Maie Orav, lavastaja Jaanus Randma, «Orava sabavalss», muusika Peep Pihlak, esitab Tantsupeo Orkester:

Legendaarne tantsujuht Maie Orav on meeste tantsupeo eestvedaja - see naine, kelle õblukestel õlgadel on püsinud Eesti meeste toomine rahvatantsu juurde.

Kohati on tantsuhuvilisi poisse ja mehi nii palju, et jaguks vaid partnereid! (Video autor Tairo Lutter, all)

Marian: Väga rahulik tants, mis lõppeb klassikaliselt - tüdrukud hüppavad poistele sülle! Karoliine, kes just staadionile astus, ütles, et rahvas annab esinedes väga palju tagasi. Ta ütles, et mis sest, et oleme vaikne rahvas, seal muutume justkui üheks.

Esindusrühmade naised ja neidude liikumüsrühm esitab imearmsa nimega tantsu (592 Helet).

«Hele. Õnn ja arm» tantsu autor on Karmen Ong, liikumisrühmade kava autor Kersti Kull, lavastajad Jaanus Randma ja Kersti Kull «Õnn ja arm. Laul tüdrukust», muusika ja sõnad Mari Pokinen, esitab Liisi Koikson:

Marian: seelikud virvendavad tuules imeilusasti, kui tüdrukud, üleni valges, punaste sukkadega, tantsivad.

Foto: tt

Algajate segarühmade ja esindusrühmade tants ootab ees.

«Linnamäng» tantsu autor on Kalev Järvela, lavastaja Vaike Rajaste, «Linnamäng», muusika Erik Sakkov, sõnad Lauri Saatpalu, esitavad Lauri Saatpalu ja Pantokraator:

Neidude liikumisrühmad toovad meieni musta ja valge kava.  (384 musta-valget valikut)

«Must ja valge» kava autor ja lavastaja on Kersti Kull, «Must lind», muusika Rein Rannap, sõnad Karl Eduard Sööt, esitavad Arno Tamm ja Liisi Koikson:

Liis Treimann
Liis Treimann Foto: tt

Esindusrühmade 16 soolopaari kannavad ette järgmise kava.

«Puudutus» tantsu autor ja lavastaja on Maido Saar, muusika Tõnu Kõrvits, seade Mari Pokinen, sõnad Kristiina Ehin, esitab Liisi Koikson.

Esindusrühmad on kogunenud, lilled juustes (416 noort inimest).

«Lilled juustes» autor ja lavastaja on Jaanus Randma, «Lilled juustes», muusika Jaagup Kreem, Tiit Kikas, sõnad Jaagup Kreem, esitavad Liisi Koikson ja Arno Tamm:

Liis Treimann
Liis Treimann Foto: tt
Liis Treimann
Liis Treimann Foto: tt

III OSA – TAGASI KODUS

Naisrühmad  (1152-kordne ootus). Poeg jõudis jälle koju!

«Taas koju» tantsu autor ja lavastaja on Maire Udras, «Kodu», muusika Toomas Voll, sõnad Ly Kuningas, esitavad Tantsupeo Orkester ja Liisi Koikson, Meelika Hainsoo, Mari Kalkun, Astrid Nõlvak ja ansambel Noorkuu:

Liis Treimann
Liis Treimann Foto: tt
Liis Treimann
Liis Treimann Foto: tt

Nooremad segarühmad (1088 ema ja isa):

«Ootuse lugu» tantsu autor on Maido Saar, lavastaja Helle-Mare Kõmmus, «Leib jahtub», muusika Andres Valkonen, sõnad Leelo Tungal, esitab ansambel Noorkuu:

Marian: Väike vahepala ka. Tantsijad kurdavad: muru haiseb. Kuna eile õhtul sadas vihma, on nüüd muru vettinud ja trambitud. See ei tee aga Volga segatrupi mehi kriipsuvõrragi kurvemaks. Ka see mitte, et nad harjutamisest väsinud ja magamata on. Neil on põsed punased ja naeratus lai. Peas paksud mustad mütsid ja kingadelt pori ära kuivanud. "Miks te tantsite?" küsin. "Seltskonna pärast," ütleb Andres. Tema sõbranna hõikab aga vahele: "Neile lihtsalt meeldib sukkades käia".

Staadionile tuleb 9177-liikmeline suur pere - esindusrühmad, nooremad ja vanemad segarühmad, noorte ja algajate segarühmad, naisrühmad ning neidude ja naiste liikumisrühmad, treppidel 2.–3. ja 5.–6. klassi segarühmad. Lihtsalt võtab hingetuks - pere sai kokku!

Foto: Liis Treimann, Erik Prozes, Toomas Tatar

«Pere labajalg» tantsu autorid on Kalev Järvela, Maido Saar, Karin Soosalu, Helle-Mare Kõmmus, Kadri Tiis, lavastus Maido Saar,«Vatijõgi põleb, õlgedega kustutatakse», rahvamuusika Vigala kihelkonnast, esitab Tantsupeo Orkester:

Gätlyn TTÜ liikumisrühmast: «Kui publik plaksutab sulle tantsu ajal, siis on see nii suur asi, et me hakkame kõik rõõmust naerma.» Esimest korda tantsupeol osaleja ütles, et tunneb, et saab osa millestki nii suurest, saab anda lisapanuse.

«Puudutuse aeg» tantsu autor ja lavastaja on Maido Saar, «Valss vanaemale», muusika ja esitus Cätlin Mägi:

XIX üldtantsupeo finaalis kogunes Kalevi staadionile 9177 erinevate rühmade tantsijat, et esitada Maido Saare loodud peo nimilugu «Puudutuse aeg». Vaata videot!

«Tuljak»

Tuljaku kohta räägitakse, et see on Anna Raudkatsi armatuslugu. Õnnetult oma kallima kaotanud Anna ei abiellunudki kunagi, ent õnneliku lõpuga Tuljak peaks sümboliseerima naise ootusi ja lootusi.

Tantsu autor Anna Raudkats, lavastaja Angela Arraste, muusika eesti rahvaviis / Miina Härma, seade Raimond Kull, sõnad Karl Ferdinand Karlson, esitavad Tantsupeo Orkester ja solistide ühendkoor:

«See tuljak on tõesti eriline, sest ta on vanem kui tantsupidu. Ta on 100-aastane,» rääkis rahvatantsujuht ja tuljaku lavastaja Angela Arraste (vaata videot).

Vaata videost, kuidas tuljakut läbi ja lõhki tundev Arraste räägib, miks on see tants Eesti rahva südametesse jõudnud ja sinna jäänud.

Marian: juhendajad ja väikesed tantsijad liigutavad käsi kuni Tuljakut tantsitakse. Liikumisrühmad sammuvad keskelt läbi rahvatantsijate massi.

Foto: Liis Treimann
Liis Treimann
Liis Treimann Foto: tt

Rahvas aplodeerib, tantsijad lehvitavad lähedastele.

Järveotsa gümnaasiumi tantsijad Greete ja Mia Marta ütlesid, et neile väga meeldis, ainult, et paksudes rahvariietes on hirmus palav.

Marian: üks mees kukkus lausa kokku palavuse käes ja kohale kutsuti esmaabi töötajad.

Nüüd võib õrnusi jagada.
Nüüd võib õrnusi jagada. Foto: Erik Prozes

«Ma usun, et publik jäi rahule. Oli tunda, et töö, mida oleme 2-3 aastat tantsijatega teinud, on nüüd vilja kandnud. Usun, et puudutus jõudis publikuni, sest minuni jõudis see kohe kindlasti,» kõneles tantsupeo kunstiline juht Maido Saar.

Suurepärane päev, eestlased!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles