Täna liigub Maa ja Kuu vahelt läbi asteroid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna liigub Maa ja Kuu vahelt läbi lai asteroid
Täna liigub Maa ja Kuu vahelt läbi lai asteroid Foto: SCANPIX

Täna 5. märtsil liigub Maa ja Kuu vahelt läbi 30-meetrise läbimõõduga asteroid.

Asteroid 2014 DX110 möödub Maast  umbes 348 800 kilomeetri kauguselt, mis on lähemalt kui Kuu kaugus Maast, edastab foxnews.com.

Ekspertide sõnul on see vahemaa nii suur, et asteroid endast ohtu ei kujuta.

Samas pakub selle lähedalt mööda liikumine teadlastele uurimisvõimaluse. Liikumiskiirus on tal 52 300 kilomeetrit tunnis.

«Leiame jätkuvalt uusi asteroide, mille hulgas on ka potentsiaalselt ohtlikke. Mõnikord leitakse need vaid päevi enne seda, kui need Maast mööduma hakkavad. Slooh robotteleskoobiga on meil võimalik neid leida ja jälgida. Peame leidma need enne, kui nad sõna otseses mõttes leiavad meie planeedi,» lausus Slooh teleskoobiprojekti uurimisjuht Paul Cox.

Maale on see asteroid lähimas punktis kella 21.00 ajal Greenwichi aja järgi.

2014 DX110 on Apollo klassi asteroid, mis tähenda seda, et tal on Maa lähedalt mööda liikumise orbiit.

Seni on teada 240 Apollo klassi asteroidi, kuid teadlaste arvates on neid tegelikult veel vähemalt 2000, millest suure osa diameeter on üks kilomeeter või suurem.

Maaga kokku põrgates võib Apollo klassi asteroid tekitada kraatri, mis on 10 – 20 suurem kui ta suurus.

«Varasemast tundmatu ja leidmata asteroidi kokkupõrge Maaga leiab aset tavaliselt korra sajandis. Nii oli see näiteks 20. juunil 1908. aastal, kui Siberis leidis aset Tunguska katastroof ning 15. veebruaril 2013 kui Venemaal Tšeljabinskis plahvatasid jäänused, tekitades laialdast kahju ja inimvigastusi,» teatas Slooh projekti astronoom Bob Berman.

Ta lisas, et sajandite jooksul on Maale langenud üsna palju suuri asteroide, kuid nende kohta teatakse vähe, kuna nad on langenud kas ookeani või inimtühjadele polaaraladele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles