Video: Raynaudi sündroom muudab käed lillaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raynaudi sündroom muudab käed lillaks
Raynaudi sündroom muudab käed lillaks Foto: Youtube

Hispaanias elaval naisel muutuvad käed jahedusega lillaks, kuna tal tekivad siis koheselt verevarustusega probleemid.

45-aastasel hispaanlannal diagnoosisid arstid Raynaudi sündroomi, mille korral arterites tekivad spasmid ehk ahenemised, mille tõttu verevarustus võib jäsemetes katkeda, kirjutab Daily Mail.

Kui käed uuesti sooja saavad, verevarustus taastub ning lillakas värv kaob. Samas tekib kätes valu.

Raynaudi sündroom ei ole selle all kannatajale tavaliselt ohtlik, kuid samas tekitab see ebamugavusi. See mõjutab ka küüsi, mis selle tagajärjel võivad muutuda hapraks.

«Raynaudi sündroom on üsna levinud, samas ei ole see enamikul juhtudel väga tõsine. Hispaanlanna juhtum on aga tõsisem,» sõnas Suurbritannia Liverpooli ülikooli reumatoloogiateadlane Marina Anderson.

Ta lisas, et on väike hulk inimesi, kellel kulgeb see sündroom väga raskelt.

Andersoni arvates on see sündroom hispaanlannale kaasa toonud haruldase autoimmuunhaiguse, mis tekivad kapillaaride mutatsioonist.

«See võib mõjutada ka kopsude, neerude ja südame veresooni. Tähtis on, et arst jälgiks, kuidas siseorganid reageerivad,» jätkas asjatundja.

Veresoonte skleroos tekitab kõvenenud ja paksenenud alasid nahas ning probleeme ka siseorganites.

Tegemist on autoimmuunsüsteemi probleemiga, mille puhul keha ründab oma kudesid. Osadel selle all kannatajatel on tekkinud liigeste jäikus, juustekadu, kehakaalu langus ja pidev väsimus.

Raynaudi sündroomi taga võib lisaks külmale olla ka stress ja närvilisus. Seda esineb naistel enam kui meestel.

Lisaks sõrmedele võib sama sündroom esineda ka varvastel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles