Vahvur lendab õhupalliga üle Eesti

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuumaõhupallid Eesti taevas, täpsemalt Keila kandis.
Kuumaõhupallid Eesti taevas, täpsemalt Keila kandis. Foto: RAIGO PAJULA/PM/SCANPIX BALTICS

Eesti ainus ametlikku tunnustamist leidnud kuumaõhupallilendur Kalev Tikk plaanib tükkis mõne seltsilisega aprillis Saaremaalt startides õhupallilendu üle terve Eesti, kirjutab

Meie Maa.

Väidetavalt esimese sellise Eestist ülelennu täpne stardikoht ja läbitava teekonna pikkus pole veel selge, sest see sõltub eelkõige tuulest, kuid linnulennult oleks reisi pikkus 350-360 kilomeetrit.


Alles üsna hiljuti organiseeris Kalev Tikk koos kaaslastega Keilas kuumaõhupallide võistluse "Upviser Cup 2010", mille raames peeti maha ka Soome lahtised meistrivõistlused.

Eesti taevas pallidest just täis ei saanud, aga 13 meeskonda olid siiski kohal: seitse Soomest, neli Leedust ja üks Lätist. Ettevõtmise vürtsiks ka mõni fiestapall, mis võistlustest osa ei võtnud, vaid lendasid lihtsalt kaasa.

Kuumaõhupall on esimene inimest taeva alla lennutanud vahend: aastal 1783 meisterdasid prantslasest vennad Joseph ja Etienne Montgolfier paberist ja siidist palli, millega kaks prantsuse aadlikku, Jean-Francois Pilatre de Rozier ja Marquis D'Arlandes, tõusid sama aasta 21. novembril 400 000 inimese silme all Pariisi kohale.
Lend kestis 23 minutit, mille jooksul lendas pall läbi kaheksa kilomeetrit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles