Kas naise edu võib hukutada armastuse?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naise edu võib mehe närvi mustaks ajada.
Naise edu võib mehe närvi mustaks ajada. Foto: Caro / Scanpix

Kes meist ei nõustuks väitega, et samaväärse töö eest tuleb ka võrdset palka maksta. Mis juhtub aga siis, kui varem võrdset palka saanud naise karjäär raketina taevasse kihutab?


Reaalsuses võib naise tööalane edu suhte küllalt karmile proovile panna ning selle isegi purustada.

Suhteterapeut Sverker Wadstein arutles väljaandes Aftonbladet, et enamik mehi, kes end naise edusammudest ohustatuna tunnevad, ei tunnista, et see neid häirib.

New Yorgis Queens College'is korraldatud uuringust selgus, et 21-30-aastased naised teenivad keskmiselt 17 protsenti rohkem kui samas eas mehed. 1970. aastal oli pilt hoopis vastupidine.

Terapeudi sõnul tunneb osa mehi end naisega võrreldes alaväärtuslikuna, sest nad seostavad iseenda väärtust oma saavutustega.

Wadstein näeb, et mehe identiteet on ka tänapäeval tugevalt seotud tema tööga. Naisel seevastu on ühiskonnas piisavalt staatust ka siis, kui ta karjäärist pere ja laste kasuks loobub. Meeste probleemide aluseks peab terapeut eelkõige nende nõrka eneseteadvust.

Sama usub ka psühholoog Liria Ortez, kelle arvates on mehe kui pere toitja roll sügavalt meeste ja naiste teadvusse juurdunud. Seetõttu tunnevadki paljud mehed end läbikukkununa.

Spetsialistide hinnangul oleks kasu sellest, kui mehed end sisimas turvalisemalt tunneksid ning avastaksid, et positiivne ergutamine annab suhtele palju juurde.

Samas ei piisa fenomeni selgitamiseks ainult psühholoogiast, sest oma osa mängivad ka mitmed välised tegurid nagu keskkond või sotsiaalne kuuluvus.

Mehed, keda partneri edu häirib, peaksid seda kõigepealt endale tunnistama, alles siis on võimalik edasi liikuda. Probleemi sisu ongi tavaliselt selles, et mees tunneb, et ta ei kõlba või et tema pingutustest ei piisa.

Psühholoogi sõnul peaks mees eduka naisega suhet luues endalt ausalt küsima: kas ma suudan tema edu taluda? Kindlasti tuleks naisega sellistel teemadel rääkida, sest ei tasu arvata, et vastakad tunded iseenesest kaovad.

5 nõuannet sulle, kes sa oma partneri edu peale kade oled:

- Tunnista probleemi.
- Tee oma eneseteadvuse kallal tööd.
- Erguta partnerit, kuigi tunned kadedust.
- Armastus on andmine. Mida heldem sa oled, seda rohkem saad ka tagasi.
- Räägi teistega, kes on samas olukorras - kuidas nemad olukorra on lahendanud.

5 nõuannet sulle, kes sa oled edukas ja kellel on kade partner:

- Küsi endalt, kas tahad sellise suhtega leppida.
- Ära lase partneri madalal enesehinnangul endale piire seada.
- Räägi temaga probleemist.
- Ära arva, et olukord laheneb iseenesest.
- Sinu partneri enesehinnang ei parane sellest, kui sa sammu tagasi astud. Jää endale kindlaks ja tegele probleemiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles