Edward Snowden elab Venemaal väga varjatult

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden
Edward Snowden Foto: SCANPIX

USA endine luureanalüütik Edward Snowden, kes paljastas USA Riikliku Julgeolekunõukogu (NSA) jälgimisprogrammi PRISM, elab Venemaal salajases paigas ning tal ei ole eriti võimalusi kellegagi suhelda.

Vene võimude sõnul oleks isegi see ohtlik, kui ameeriklasele tahaks ta pereliikmed külla tulla, edastab The Australian.

Snowden jõudis  Venemaale selle aasta juunis Hiinast Hongkongist. Teda hakkas Venemaal esindama advokaat Anatoli Kutšerena.

«Olen tema ainus side välismaailmaga. Isegi see vähene kontakt, mida ta saab pidada oma vanematega, käib läbi minu,» selgitas advokaat.

Kutšera ei paljastanud, millega Snowden praktiliselt vangistuses elades tegeleb. Samas saab ta oma asukohas ringi liikuda, kuid ta peab kandma väga varjavat riietust.

«Inimesed võivad tänaval temast mööda jalutada ning nad ei tunne teda ära. Ta kannab vastavat riitust ja tema välimust on pisut muudetud. See võimaldab tal linnas vabalt liikuda,» selgitas advokaat.

Snowden sai Venemaal ajutise välismaalase passi, milles seisab, et see on välja antud Moskva oblastis. Mitmed allikad on spekuleerinud, kas ta ka elab kuskil seal.

Snowden õppivat vene keelt ja ta on teinud juba edusamme.

«Ta õpib keelt väga kiiresti. Ta vajas vaid paari päeva sõnade õppimiseks ja ta hakkas juba pisut vene keelt rääkima,» lausus Kutšerena.

Snowden oli rohkem kui üks kuu Moskvas Šeremetjevo lennujaamas enne kui Venemaa talle asüüli andis.

Snowden oli sunnitud oma kodumaalt USAst lahkuma pärast seda, kui ta oli paljastanud NSA laiaulatusliku tegevuse Briti väljaande The Guardian ajakirjanikule Glenn Greenwaldile.

 

Kutšerena sõnul ei kahjatse Snowden, et ta seda tegi ning oma kodumaalt lahkuma pidi.

 

Advokaadis sõnul soovivad pereliikmed Snowdeni külastada, kuid see võib mehe julgeoleku ohtu seada, kuna USA võimud jälgivad ta vanemaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles