Marsi-kulgur «puhkab» paar päeva

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kulgur Curiosity
Kulgur Curiosity Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA Marsi-kulgur Curiosity on intensiivselt liikunud kaks kuud ja nüüd jääb paariks päevaks paigale.

Kulguri ei saa siiski otseses mõttes puhata, vaid uurib kivimeid oma rataste all, püüdes leida nende seost varem uuritud pinnasega, edastab BBC.

Curiosity kasutab seismisel uurimiseks kaugtundlikke instrumente, samas aga ei tee masin puurimisi.

Mount Sharpil liikudes teeb kulgur veel viis sellist peatust.

Marsi projekti teadlase John Grotzingeri sõnul on kulgur oma praeguses paigas vaid paar soli. Sol on Marsi ööpäev, mis on 39 minutit pikem kui Maa ööpäev.

Kulguri seismisel saavad teadlased lähemalt uurida Marsi teatud tüüpi pinnasekivimeid, mis koosnevad kokku kleepunud väikestest graanulitest.

Maal kannavad sellist materjali edasi jõed. Marsilt nende leidmine viitab, et miljardeid aastaid tagasi võis seal vesi voolata.

Curiosity on ka varem Marsi pinnasest fotosid teinud, kuid nüüd on võimalus kõike seda väga lähedalt jäädvustada.

Kulguri nüüdne uurimispaik sai nimeks Darwin.

Marsi missiooni meeskond on jaganud uuritava ala ruutudeks, millest igaüks on 1,5 kilomeetrit lai.

Nende abil loodetakse lihtsamalt Marsi pinna geoloogiat kaardistada.

2012. aasta augustis Marsile saabunud Curiosity liikus viimase kahe kuu pikkusel teekonnal uude asukohta.

«Darwini valisime välja 100 nime hulgast. See asub Mawsoni ruudus.Mawson oli geoloogi nimi, kes uuris Antarktika geoloogiat,» selgitas Grotzinger.

Ta lisas, et hiljuti lahkus kulgur Yellowknife`i ruudust ja selle asemel, et kivimitele anda nimi Kanada järgi, pöördusime hoopis Antarktika poole, kus asub Darwini kalju. Uus nimi tuleb siis, kui kulgur liigub järgmisesse ruutu,» selgitas teadlane.

Curiosity on nüüdseks Marsil läbinud 2,9 kilomeetrit. Kulgur tegi oma pikima ühepäevase liikumise 5. septembril, läbides siis 141 meetrit.

Curiosity on juba täitunud oma missiooni peamise ülesande, milleks oli teha kindlaks, kas Marsil võis kaua aega tagasi mikrobioloogilist elu leiduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles