Bioloog: inglid ei saa lennata

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bioloog: inglid ei saa lennata. Pildil Carl Heinrich Blochi maal «Ingel Jeesust lohutamas»
Bioloog: inglid ei saa lennata. Pildil Carl Heinrich Blochi maal «Ingel Jeesust lohutamas» Foto: wikipedia. org

Teadlase kinnitusel ei saa inglid lennata, kuna seda ei võimalda nende anatoomia.

University College Londoni bioloogile Roger Wottonile pakkusid inglid huvi, kuna need olendid mängivad nii kristluses kui ka judaismis tähtsat rolli, kirjutab The Telegraph.

Ta võrdles inglite ja haldjate kehaehitust tiibadega ja lennuvõimeliste liikide, lindude ja putukate, kehaehitusega.

«Inglite ja haldjate koht on jõulupuul, sest kui nad püüaksid lennata, kukuksid nad nagu kivid alla,» oli uurija seisukoht.

Wotton selgitas, et juba pealiskaudsel vaatlemisel saab aru, et maalidel kujutatud inglid ja keerubid ei saa õhku tõusta.

«Kui nad kasutaksid õhkutõusmiseks tuult ja õhuvoole, peaks need olema väga tugevad. Kuid tugev tuul puhuks nad lihtsalt minema ja selleks ei oleks isegi mitte tiibu vaja,» selgitas bioloog.

Wotton jätkas, et kunstnik Giotto on kujutanud ka ühe tiivaga inglit.

«See oleks nagu purilennuki variant. Kuid kui inglid lihtsalt õhus hõljuvad, kas nad lehvitavad tiibu, on need kokku pandud või hoiavad nad neid paigal?» küsis teadlane.

Uurija selgitas, et lindude esivanemate tiivad arenesid esijäsemetest ning vastavalt sellele muutus ka kehakuju.

«Lindudel on lendamiseks sobilik kerge, kuid tugev skelett. Kuid inglitel ja keerubitel on nende tiibadest hoolimata inimkeha, mis on tavapärase lendamise jaoks liiga raske. Ka puuduvad neil olenditel tugevad tiivalihased, millega linnud tiibu liigutavad,» selgitas bioloog.

Uurija jätkas, et sama kehtib ka haldjate kohta. Haldjaid kujutatakse tihtipeale putukate tiibadega.

«Lendavate putukate kehaehitus on samuti selline, mis aitab lendamisele kaasa. Neil on rinnakuosas tugevad, tiibade tööd tõhustavad lihased,» nentis Wotton.

Wottonit huvitas veel ka küsimus, miks müüt inglite lennuoskusest nii levinud on.

«Inglid on väga levinud religioossed sümbolid. Inimesed samastavad neid endaga, kuna need olendid on inimnäolised. Kuid tiivad teevad neist inimestest võimsamad olendid. Inimvaim näeb neid jumalike sõnumitoojatena. Haldjaid aga aitavat suhelda muude maailmadega,» selgitas bioloog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles