Edward Snowdeni ja ajakirjanike kohtumine oli nagu filmist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden
Edward Snowden Foto: SCANPIX

Endine luureanalüütik, kes lekitas ajakirjandusse USA Riikliku julgeolekuagentuuri jälgimisprogrammi, valis hoolega ajakirjanikud, kellega kontakteerus.

Snowden põhjendas oma valikuid, et New York Timesi ajakirjanik Laura Poitras ja The Guardiani ajakirjanik Glenn Greenwald on edastanud kartmatult teavet USA valitsuse ja seal toimuvate valgustkartvate asjade kohta, edastab Washington Post.

Järgnenud sündmused olid nagu filmist.

Snowden kontakteerus anonüümselt Poitrasiga selle aasta jaanuaris. E-kirjade vahetamine päädis sellega, et Poitras, Snowden ja ka Briti ajakirjanik Greenwald otsustasid kohtuda Hongkongis.

Snowden ja ajakirjanikud plaanisid ja varjasid juunikuus toimunud kohtumist hoolega.

Nende kohtumine leidis aset Hongkongi Kowlooni piirkonnas Mira hotellis. Ajakirjanikud pidid Snowdenit ootama sealse restorani juures. Snowden edastas, et teda tunneb ära selle järgi, et ta hoiab käes Rubiku kuubikut.

Ühiseks salalauseks oli «Kas restoran on avatud?» Snowden vastas, et on ja lisas, et toit ei ole just kõige parem.

«Meie üllatuseks tuli kohtuma noor mees. Ootasime vanemas eas isikut,» sõnas Poitras.

Kolmik siirdus siis Mira hotelli, kus nad olid mitu päeva. Snowden paljastas seal tema käsutuse oleva salainformatsiooni.

Poitrase sõnul oli tal esialgu raske Snowdenit usaldada. Lõpuks saavutati siiski usaldus ning Poitras tegi luureanalüütikuga intervjuu, mille talletas videole.

Kolmik ei tahtnud riskeerida oma turvalisusega, selle tõttu võeti mobiiltelefonidelt akud ära ja need pandi minibaari. Pealtkuulamise takistamiseks kaeti uksealuste avad patjadega.

The Guardian paljastas esimesena Snowdeni edastatud informatsiooni massilise jälgimise kohta.

Poitras ja Greenwald lendasid Hongkongist Brasiiliasse Rio de Janeirosse. Snowden lendas 23. juunil Venemaale Moskvasse, kus ta elas pikka aega Šeremetjevo lennujaama transiittsoonis.

Venemaa andis Snowdenile üheks aastaks asüüli. USA nõuab tema välja andmist.

Poitrase ja Greenwaldi valduses on tuhandeid NSA salaandmeid, mis on veel avalikustamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles