eBays müüakse varastatud sõjatehnikat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
F-14 Tomcat hävituslennuk
F-14 Tomcat hävituslennuk Foto: Wikipedia.org

USA armee juhtkond on jõudnud jälile, et eBays müüakse varastatud sõjatehnikat.

Valenimesid kasutanud salaagendid ostsid eBayst ja Craigslistist tosina sõjandusega seotud eset ajavahemikul möödunud aasta jaanuarist kuni selle aasta märtsini, kirjutab metro.co.uk.

«Müüjate kohta puudusid andmed ja mitte keegi ei tundnud huvi, miks meie sõjatehnikat ostame,» laususid agendid.

Nad jätkasid, et USA armeelt varastatud sõjatehnika võib jõuda näiteks rahvusvaheliste terroristide kasutusse.

«Samas võivad paljud maailma riigid ihaldada meie sõjatehnikat, et nende eeskujul midagi sarnast valmistama hakata,» selgitasid armee esindajad.

Agentide poolt ostetud tehnika hulgas olid näiteks F-14 Tomcat hävitaja osad.

«eBays olid müügil peaaegu kõik F-14 hävitaja tähtsamad osad. Neid on sealt võimalik osta näiteks Iraanil,» laususid agendid.

Salaagendid pole aga seni suutnud kindlaks teha isikuid,  kes F-14 osad internetioksjonil müüki panid.

Craigslistist ostsid agendid aga bioloogilise rünnaku eest kaitsva ülikonna, veel mitmeid kaitsevahendeid ja bioloogilise relva hoidmiseks mõeldud kanistri.

«Oksjonil oli esindatud ka niinimetatud salastatud sõjatehnika. Nii selle vargus kui ka müük on karistatav,» lausus USA kaitseministeeriumi esindaja.

F-14 Tomcat on ülehelikiirusel lendav, kahemootoriline, kahekohaline ja muudetava geomeetriaga hävituslennuk. Oli kasutusel 1972 – 2006.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles