Paavst: toidu minema viskamine võrdub sellega kui varastada vaestelt ja näljastelt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus
Paavst Franciscus Foto: SCANPIX

Paavst Franciscus ründas läänemaailma toiduraiskamist, öeldes et toidu minema viskamist saab võrdsustada näljas olijate tagant varastamisega.

Paavst kritiseeris oma iganädalases Püha Peetruse väljaku kõnes trabimisühiskonda, edastab Daily Mail. 

 «Eelnevad põlvkonnad olid kokkuhoidlikud ning ei visanud järele jäänud toitu ära. Tarbimisühiskonnas on aga normiks äraviskamine, kuna me ei tunneta enam toidu väärtust. See on ka sama kui varastada nende laualt, kel on väga vähe süüa,» lausus paavst.

 Paavst Franciscus kutsus katoliiklasi üles olema kokkuhoidlikumad ja säästvamad.

 Alates selle aasta märtsist paavstiks olnud Franciscus sõnas varem, et katoliku kirik aitab alati vaeseid ja raskes olukorras olijaid.

 ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni (FAO) andmetel visatakse aastas ära umbes 1,3 miljardit tonni toitu, mis moodustab inimkonna toidutarbimisest ühe kolmandiku.

 Heaoluriikides viskavad toitu minema tarbijad  tihti selle tõttu, et nad on liiga palju ostnud ning ei ole jõudnud ära süüa.

 FAO on soovitanud toiduained pakendada väiksemate pakkidena.

 Paavsti sõnul on toidu raiskamine hukka mõistetav, kuna maailmas kannatab suur osa inimesi nälja käes.

 ÜRO andmetel kannatab nälja ja alatoitumise all umbes 870 miljonit inimest. Umbes kaks miljardit inimest sööb ühekülgset toitu ning ei saa piisavalt kõiki vajalikke aineid.

 Franciscuse sõnul ollakse tänapäeva maailmas liiga rahale ja materialismile orienteeritud, inimkannatusi aga ignoreeritakse.

 «Vaesematesse inimestesse suhtutakse nagu nad oleksid rämps,» nentis paavst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles