Sal-Sallerist saab kunstiline juht

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hendrik Sal-Saller
Hendrik Sal-Saller Foto: Toomas Tatar

Hendrik Sal-Sallerit on ootamas loomingulist ärevust tekitav amet – peagi saab temast galakontserdi «20 magamata aastat» kunstiline juht.

See, et uus amet tuntud muusiku ärevaks muudab, on muidugi kunstipäraselt üle pakutud. Kontsertide, peamiselt siiski Smilersi turneedel ettekantavate muusikapalade rittaseadmisega on Hendrik Sal-Saller tegelenud aastaid, et mitte öelda aastakümneid.

Tänavu 20. sünnipäeva tähistava Õllesummeri korraldajad palusid tal aga – esimest korda elus – vastutada selle eest, et suurel retrospektiivkontserdil, mis hõlmab Eesti popmuusika viimast kahtkümmet aastat, ikka just need õiged lood kõlaksid. Seda enam, et mõõdukast karsklasest Hendrik Sal-Saller ja Smilers on esinenud absoluutselt igal Õllesummeril.

«Uus roll on teistsugune ja põnev. Mulle meeldib, kui saan aeg-ajalt raamidest välja tulla, see hoiab meeled värskena. Kui mulle see ettepanek tehti, siis ega ma esimese hooga pikemalt mõtlemata jah-sõna öelnud,» põhjendab mees, kes viimasel ajal on lisaks galakontserdi kava koostamisele oma bändiga endistviisi kontserte andnud ja poja jalgratta kummidki täis pumbanud.

«Festivalil endal on juubel, seega räägime ühtlasi Õllesummeri ajaloost ja esitame viimase 20 aasta tuntumaid poplugusid. Millised need lõplikult saavad olema, seda ma praegu veel päris täpselt ei tea, aga neid saab olema igast aastast üks. Muide, Smilersi poole pöörduti ilmselt just sellepärast, et meie lugusid on nende seas kõige rohkem. Siis on vähem jamamist, me oskame neid lugusid mängida,» naerab Sal-Saller.

Lisaks Smilersile on teada ka teised artistid: Getter Jaani, Ines, Karl-Erik Taukar ja Genka. «Me pole veel ühegi prooviga alustanud, küll aga on selge, et me ei mängi neid lugusid üks ühele kopeerides, samas ei pea me neid ka tundmatuseni moonutama.

Vaatame lihtsalt, kuidas on lahe ja kuidas on mõnus, ning eks sõltu palju ka meie bändi käekirjast. Mu peas kõlab see kontsert juba väga hästi!»

Tegelikult võikski gala nimi olla «Su laul kõlab tuttavalt», sest kes teab, isegi Sal-Saller ei pruugi ise omi laule laulda, vaid võtta ette hoopis mõne 2 Quick Starti hiti. Teisedki lauljad on ta valinud põhimõttel, et need suudavad olla laval mitmekülgsed. «Artistid ise valivad, mis neile sobiks,» tähendab ta.

Kuigi puritaanid peavad Õllesummerit läbupeoks ja Sal-Saller tarbib kesvamärjukestki vaid mõne piisa, kinnitab ta, et vähemasti erikontserte tuleb kuulama hoopis teistsugune publik. «Ei usu mina, et meid käis seal viimati kuulamas 15 000 umbjoobes õllesõpra,» nendib ta lõbusalt.

Ja ikkagi – teenekas ekspunkar Sal-Saller ja… kunstiline juht?! «Tead, ma olen aastatega vastutusega harjunud. Tean ka seda, et keegi ei saa kunagi olla kõikidele inimestele meele järele. Ütlen ausalt, ega ma väga ette muretseda oska.

Eriti asjade suhtes, mis alles tulevad. Kuid mingil hetkel sain varasemas elus aru, et ülejala pole mõtet midagi teha. Kui teha, siis teha korralikult, ja kui ei saa, siis pole üldse mõtet teha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles