Video: maailma kõige mõnusam vangla?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma kõige mõnusam vangla
Maailma kõige mõnusam vangla Foto: youtube.com

Norras asub vangla, kus vangid saavad mõnusalt päikest võtta, meres ujumas ja kalastamas käia.

Bastøy vangla on samanimelisel saarel ning tegemist on väga madala turvalisusega vanglaga, edastab metro.co.uk.

Nimetatud saar ja vangla on Norra pealinnast Oslost 75 kilomeetri kaugusel. Vanglasaare suurus on 2,6 ruutkilomeetrit ning seal on 115 vangi.

Vangla juhile Arne Kvernik-Nilsenile allub 69 vanglatöötajat. Ööseks jääb vanglasse vaid viis valvurit. Mitte ükski vangivalvur ei kanna relva.

Üks selle vangla luksuse nautija on 36-aastane Niels, kes sai 16,5 aasta pikkuse vanglakaristuse mõrva ja narkootikumidega seotud kuritegude eest.

Vanglasaarel on puidust majad, millest igaühes elab kuni kuus vangi. Neil on ka ühisköök ja muud eluks vajalikud ruumid. Vangid töötavad enda ülal peetavas farmis, neil on jalgrataste parandamise ja puidutöötlemise töökoda.

Vangid saavad päevaraha ning neil on ette nähtud ka summa, kui palju ühes kuus nad tohivad toidule kulutada.

Oma vabal ajal käivad vangid saare kirikus jumalateenistustel, õpivad koolis või loevad raamatukogus. Mängida saab nii tennist kui jalgpalli.

Vangla juhi Arne Kvernvik-Nilseni sõnul aitab vangidesse hästi suhtumine ja tavaelu võimaldamine pärast vabanemist neil hästi hakkama saada ning kahandab kuritegevust.

«Me kõik oleme inimesed. Kui suhtuda seaduste rikkujatesse inimlikult, siis aitab see neil paremaks inimeseks saada,» selgitas vanglajuht.

Ta lisas, et Bastøy on seni eksperimentaalvangla, kuid samas on see oma kasulikkust juba tõestanud. Inimlik suhtumine vangidesse ei mõjuta vaid Norrat, vaid kogu Euroopat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles