Miljonär plaanib Marsile eramissiooni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dennis Tito
Dennis Tito Foto: Wikipedia.org

Miljonärist kosmoseentusiast plaanib 2018. aastal eramissiooni Marsile.

2001. aastal külastas ameeriklane Dennis Tito turistina Rahvusvahelist Kosmosejaama, edastab msnbc.com.

Tito paljastas nüüd, et kavatseb 2018. aastal alustada 510 päeva kestva Marsi missiooniga.

Ta teeb oma plaani  teatavaks järgmisel nädalal, 27. veebruaril Washingtonis toimuval pressikonverentsil.

SpaceRef leheküljel seisab, et  Tito lõi missiooni tarbeks uue mittetulundusorganisatsiooni Inspiration Mars Foundation.

Tito on endine raketiinsener, kes asutas Californias firma Wilshire Associates, mis on väga edukas.

2001. aastal maksis mees 20 miljonit dollarit, et ta pääseks Venemaa Sojuz kosmoselaevaga Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS).

Tema kaheksapäevase reisi tõttu muudeti ISSi pardal turvalisus- ja töörežiimi. Alates sellest on veel kuus eraisikut turistina ISSil olnud. Nüüdseks tuleb ISSile lennu eest tasuda 40 miljonit dollarit.

12 aasta jooksul pärast ISSi külastust on Tito hoidnud madalat profiili ning tegelenud erasektoris kosmoselendude äriga.

Tito Marsi plaanist ei ole palju teada. Ajakirjanikud jõudsid jälile, et möödunud aasta oktoobris registreeriti anonüümselt kaks domeeninime inspirationmars.com ja inspirationmarst.org.

Järgmise nädala pressikonverentsil peaks osalema ka Paragon Space Development Corp. juhid Taber McCallum ja Jane Poynter. See firma toodab kosmoselaevade jaoks mitmesuguseid lisasüsteeme.

Kaasatud on ka Jonathan Clark, kes on NASA endine astronaut ja kirurg. Moderaatoriks on teleajakirjanik Miles O´Brien, kes on samuti avaldanud soovi ISSile lennata.

Senistel andmetel võivad 2018. aasta missioonil olla astronaudid. Samas on skeptikud veendunud, et kuna aega on missiooni ettevalmistamiseks vaid viis aastat, siis pigem on tegemist loomade või taimedega tehtavas katses.

Samuti on ebaselge, kuidas missiooni rahastatakse ning mis tüüpi raketti kasutatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles