Neil Armstrong harjutas enne Kuu lendu oma kuulsat lauset

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neil Armstrong
Neil Armstrong Foto: SCANPIX

USA astronaudi Neil  Armstrongi vend paljastas, et Armstrong harjutas enne Kuule lendamist ajaloolist lauset « That's one small step for (a) man, one giant leap for mankind» ( See on väike samm inimesele, kuid suur hüpe inimkonnale).

Dean Armstrongi sõnul edastas vend talle paberi, millel see kuulus lause seisis, kirjutab msnbc.com.

Armstrong startis koos kaaslastega Apollo 11 pardal Kuu suunas 1969. aasta juulis.

«Ta küsis minu käest, et mida ma sellest lausest arvan. Ta lisas siis, et  kas see võib mulle meeldida, kuid ta palus mul selle ette lugeda,» meenutas vend.

Dean Armstrong jagas oma mälestusi dokumentaalfilmis «Neil Armstrong: First Man on the Moon».

Kuidas Armstrongi öeldud kuulus lause alguse sai, on siiani olnud üsna saladuskatte all. Dokumentaalfilmi tegija Andrew Chaikin selgitas, et kui Kuu missioon hakkas lähenema, pidi Armstrong leidma sõnumi, mis ta ajaloolist Kuule astumist iseloomustaks. Ta otsis lauseid nii piiblist kui renessansi näitekirjanikult William Shakespeare`ilt.

Chaikin andmetel ei olnud Armstong otsustanud mida ta Kuu pinnale astudes ütleb.

«Kui kuumoodul Eagle oli Kuule maandunud, ei saanud ta enam viivitada. Ta leidis paradoksaalse seose ja selleks oli esimene samm. Kui ta oli astumas, teadis ta mida öelda,» selgitas Chaikin.

Dean Armstrong kinnitas, et vennal oli lause ammu valmis, kuid ta tahtis jätta muljet, et ütleb Kuule astudes midagi spontaanset.

«Ta tegi võrdluse, milles võrdles inimese lühikest sammu Apollo 11 missiooni hiiglasliku sammuga kosmose uurimisel,» selgitas vend.

Samuti on pikka aega spekuleeritud, kas Armstrong kasutas sõna «man» ees artiklit «a» või kadus see raadioside ajal lihtsalt tehniliste viperuste tõttu.

Venna sõnul ütles astronaut «That is one small step for a man».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles