Arheoloogid Kleopatra ja Marcus Antoniuse haua jälil?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogide andmetel võivad Kleopatra ja Marcus Antonius olla maetud Taposiris Magna templi lähedale
Arheoloogide andmetel võivad Kleopatra ja Marcus Antonius olla maetud Taposiris Magna templi lähedale Foto: AFP / Scanpix

Egiptuse arheoloogiateenistuse andmetel on arheoloogid jõudmas Vana-Egiptuse kuulsa valitsejanna Kleopatra ja tema abikaasa, roomlase Marcus Antoniuse haua jälile.

Zahi Hawassi ja Kathleen Martinezi juhitav meeskond teeb väljakaevamisi Aleksandria lähistel kolmes paigas, kirjutab The Telegraph.

Arheoloogid on Kleopatra matmispaika otsinud juba kolm aastat, kuid nüüd arvatakse olevat jõutud õigetele jälgedele.

Arheoloogid uurisid Taposiris Magna nime kandva templi ümbrust radarite abil. See tempel rajati Rooma võimu ajal  Egiptuse jumalanna Isise auks.

«Kreeka kirjaniku ja ajaloolase Plutarchose andmetel maeti Kleopatra ja Marcus Antonius koos,» sõnas arheoloog Martinez.

Arheoloogid on siiani Taposiris Magna lähistelt leidnud kümme kõrgklassi kuulunud isiku muumiat ning 27 hauakambrit.

Arheoloogide sõnul viitab see muumialeid sellele, et kuskile lähedusse võivad olla maetud ka Kleopatra ja Marcus Antonius.

Järgmisel nädalal algava uue kaevamisetapiga loodetakse saladusse selgust tuua.

Ka leiti paigast palju münte, millel on Kleopatra ja Aleksander Suure näokujutised. Lisaks leiti 22 pronksmünti, millel on Kleopatra profiil.

«Kleopatra ilu kohta liigub siiani legende. Teda kujutatakse silmipimestava kaunitarina, kuid müntidel olev kujutis näitab, et tal olid üsna mehelikud näojooned,» selgitasid arheoloogid.

1963. aastal valmis Hollywoodis film «Kleopatra», kus mängis peaosa kuulus Elizabeth Taylor. Taylori kujutatud Kleopatra muutus ikooniks.

Kleopatra VII (jaanuar 69 Aleksandria – 12. august 30 eKr) oli hellenistliku Egiptuse viimane valitseja aastatel 51–30 eKr. Ta on ilmselt Ptolemaioste dünastia tuntuim liige.

Kleopatra oli Ptolemaios XII tütar ning Ptolemaios XIII ja Ptolemaios XIV õde-abikaasa. 55 eKr–51 eKr oli ta isa kaasvalitseja. Vendadega tal lapsi ei olnud, kuid suhtest Rooma väejuhi ja riigimehe Julius Caesariga sündis Kleopatral poeg Caesarion, ametlikult Ptolemaios XV.

Hiljem abiellus Kleopatra Vana-Rooma  väejuhi Marcus Antoniusega, kui too Octavianuselt lüüa sai, tegid Kleopatra ja Antonius enesetapu. Kleopatra tappis end mürkmao hammustuse läbi ja Antonius kukutas end oma mõõga otsa.

Octavianus laskis nad koos matta Aleksandria lähistele kuninglikku hauakambrisse, mille Kleopatra oli lasknud endale ehitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles