Kümme kuulsaimat piraati minevikust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piraadilipp.
Piraadilipp. Foto: Wikipedia.org

Kui tänapäeval tegutsevad piraadid pärinevad eelkõige Somaaliast, siis piraatluse kuldaegadel olid tegijateks eelkõige briti päritolu mereröövlid.

LiveScience järjestas kümme kõige kuulsamat piraati minevikust:

Edward Teach, alias Musthabe oli Kariibi mere valitseja 1716 – 1718. Teach alustas meremehekarjääri Briti laevastikus Hispaania pärilussõja ajal. Hiljem aga sai ausast meremehest piraat. Tema kaasaegsete mälestustes on teda kirjeldatud  kui piraadipealiku, kes tema kätte vangi langenuid väga julmalt kohtles.

Anne Bonnyt peetakse maailma kuulsaimaks naispiraadiks, kes mõnes mõttes jättis oma meessoost kolleegid seljataha.  18. sajandi alguses tegutsenud Bonny oli rikka plantaatori tütar, keda tõmbas mere poole. Ta riietus meheks ja pääses piraat Calico Jack Rackhami laevale. Võimud tabasid Rackhami piraadid, kuid Bonny elu säästeti, kuna ta ootas last. 

Kuigi kapten Samuel Bellamy suri üsna noorelt, 28-aastasena, suutis ta lühikese ajaga Uue Maailma vetes palju hirmu külvata. Tema saagiks langes ka orjalaev Whydah Gally, millel oli lisaks orjadele ka suur kullalaadung, palju hõbedat ja teisi väärisasju. Bellamy võttis 1717. aastal Whydah Gally oma lipulaevaks, kuid samal aastal läks see tormiga põhja.

Ka Hiina ei jäänud piraatluse kuldajastust puutumata ning ajaloost on teada sealseid kuulsaid naispiraate. Üks nendest on Ching Shi, kelle piraadid kinni püüdsid ja ühte bordelli tööle panid. Kuid temast ei saanud siiski prostituuti, vaid piraadilaeva kapten, kelle alluvuses tegutses hiljem umbes 100 piraadilaeva.

Ajaloolased peavada Bartholomew Robertsit üheks piraatide kuldajastu edukamaks kapteniks. Ta hoidis oma kontrolli all Aafrika ranniku ja ka Kariibi mere saarte lähedasi alasid. Väidetavalt suutis ta nelja aastaga koguda 400 laevast koosnenud «armaada». VäTeda tunti kui piraadikaptenit, ei jätnud ta mitte ühtegi vangi ellu. Hukkus Briti meremeestega peetud lahingus.

Šoti meremees William Kidd sai tuntuks kui seaduse piirimail tegutseja. Briti valitsuse poolt piraate jahtima palgatud meest süüdistati hiljem omakasus ja piraatluses ning poodi 1701. aastal üles. Legendid tema tohutust peidetud varandusest liiguvad tänapäevani.

Henry Morgan sai nii kuulsaks, et tema nime kannab tänapäeval ka rumm Captain Morgan. Morgan tegutses 17. sajandi keskpaigas Kariibi merel ning sai tuntuks Panamas asunud Hispaania koloonia Panama City paljaks röövimisega. Ta läks ajalukku ka sellega, et pärast piraatlust sai ta rahulikku jõukat pensionipõlve pidama hakata, ilma, et teda oleks trellide taha pistetud või hukatud.

Calico Jack Rackham on läinud ajalukku, kui klassikalise piraadilipu Jolly Rogeri kasutuselevõtja. Ta tegutses Kariibi merel  ja tema kallimaks oli kuulus naispiraat Anne Bonny.  Rackham sai tuntuks ka oma klassikalise piraadisurmaga. Võimud tabasid ta 1720. aastal Jamaical. Ta poodi üles ja tõmmati tükkideks ning ta kehaosad riputati linna, mis tänapäeval kannab nime Rackham City, teistele piraatidele hoiatuseks üles.

Briti aadlimeest sir Francis Drake`i ei peeta klassikaliseks piraadiks. Drake sai eelkõige kuulsaks kui uute maade avastaja ja Hispaania võitmatu armaada hävitaja 1588. aastal. Kuid samas on andmeid, et ta tegeles orjakaubanduse ja piraatlusega. Ta käis ka röövimisretkedel Kesk-Ameerikas asuvates Hispaania kolooniates. Väidetavalt oli ta oma ajastu üks rikkamaid piraate, tegutsedes Briti kuninganna Elizabeth I otsesel käsul.

Vennad Barbarossad, Aruj ja Hizir, olid Türgi korsaarid, kes tegutsesid 16. sajandil Vahemerel. Nad said tuntuks ebatavaliste julmustega. Nende peakorter asus Põhja-Aafrikas ning nad ründasid tihti rannikuäärseid linnu. Oma karjääri tipul kontrollisid nad tervet Vahemerd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles