Obama vihastas kõnest jumala väljajätmisega katoliiklasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

Jumala puudumine traditsioonilisest tänupühade kõnest, mida USA president peab, vihastas katoliiklasi ja teiste religioonide kummardajaid.

Barack Obama sõnas tänupühakõnes, et presidendivalimiste kampaania jagas ameeriklased kahte leeri, kuid samas on kõik ameeriklased ikka üks suur kogukond, edastab AP.

Jumala asemel nimetas Obama aga usuvabadust. Jumala väljajätmine traditsiooniliselt kõnest ei olnud katoliiklastele meelt mööda.

«Täname kõige hea eest, mis meie maailmas leidub üsna harva: võimalus olla koos kallite inimestega, öelda, mida tahame, uskuda sellesse, millesse usume ning tänu julgetele naistele ja meestele, kes kaitsevad meie vabadust,» sõnas USA president.

USA katoliku kirik ja veel mitmete religioonide esindajad süüdistavad Obamat usuvabaduse piiramisest. Obama samas on avaldanud oma toetust abordi tegemise õigusele ja homoabieludele.

«Obama ateism on probleemiks. Küsitluse kohaselt kahtlevad paljud ameeriklased, kas Obama on ikka kristlane ja usub jumalasse,» sõnasid kriitikud.

Mitmetes teiste tänupüha kõnedes jumalat siiski mainiti.

USAs tähistatakse tänupüha novembri neljandal neljapäeval. See sai alguse Inglismaalt tagakiusamise eest Põhja-Ameerikasse välja rännanud uusasukatsest, kes olid anglikaani kirikust lahku löönud puritaanid.

Tänupühal tänatakse esivanemate eest, kes saabusid «vabale maale». Tänapäeval on tänupüha nii riiklikult kui pere keskel tähistatav püha. Traditsiooniliselt süüakse siis kalkunipraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles