Ecuador tapab üle 180 miljoni roti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rott
Rott Foto: SCANPIX

Ecuador plaanib Galapagose saartel hävitada rohkem kui 180 miljonit rotti.

Helikopter lasi Pinzoni saarele 22 tonni mürgiga sööta, edastab Sky News.

Rotte on kokku 19 saarel ning tegemist on rottide massitapmise teise etapiga.

Rotid jõudsid ebatavalise looduskeskkonna poolest tuntud Galapagose saartele vaalapüüdjate ja piraatidega 17. sajandil.

Rotid hakkasid seal kiiresti paljunema, hävitades saartele omaste liikide mune, kaasa arvatud hiigelkilpkonnade, sisalike, madude, kotkaste ja iguaanide.

Samuti hävitavad rotid taimi, millest põlisliigid toituvad.

«Rotid on Galapagose saarte põhiprobleem. Rotid paljunevad kolme kuu tagant ja söövad kõike,» sõnas Ecuadori looduskaitsespetsialist Juan Carlos Gonzalez.

Ta lisas, et tegemist on väga kalli, kuid vajaliku «sõjaga». Pinzoni saarel on kümme rotti ruutmeetri maa kohta.

Mürgises söödas on sinist valgust emiteerivaid kuubikuid, mis peaks rotte ligi meelitama, kuid teised saarel elavad loomad jäävad selle suhtes ükskõikseks.

Pinzoni saarelt on kinni püütud 34 kotkast, et nad ei sööks mürgist sööta söönud rotte. Plaza Sur saarelt aga püüti kinni 40 iguaani samal põhjusel.

Galapagose looduskaitseala juhi Danny Rueda kinnitusel ei teki keskkonnaprobleem mürgi tõttu surnud rottidega. Rueda sõnul mürki saanud rotid kuivavad ära ja hävinevad kaheksa päeva jooksul.

Galapagose saared on UNESCO maailmapärandi nimekirjas alates 1978. aastast. 2007. aastal kuulutati ala sissetunginud liikide ja turismi tõttu ohustatud piirkonnaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles