Vatikanis saab pühakuks esimene mohikaanlane

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kateri Tekakwitha
Kateri Tekakwitha Foto: Wikipedia.org

Selle nädala pühapäeval saab esimene Ameerika põliselanik katoliku kiriku pühakuks.

Vatikanis toimub 300 aastat pärast põlisameeriklase surma tseremoonia ning sellel osaleb 1500 kanadalast, edastab The Telegraph.

Kateri Tekakwitha, kelle indiaani nimi oli Mohikaanlaste Liilia, sündis 1656. aastal paigas, mis tänapäeval on USAs New Yorgi osariigis Auriesville´is.

Ta suri 1680. aastal paigas, mis nüüd on Kanada Quebecki provintsi Kahnawake.

Aastaid oli ta indiaanlastele lootuse sümboliks, hoolimata tema raskest ja lühikesest elust.

Noor naine põdes rõugeid, muutes ta inetuks ning ühest silmast pimedaks. Ta pühendas end pärast jesuiitide poolset ristimist misjonäride jumalale.

Ta suri 24-aastaselt pärast aastatepikkust enesepiitsutamist ning terviseprobleeme. Osa katoliiklasi on veendunud, et naisel kadusid lõpuks haiguse armid nahalt.

Vatikani sõnul andis indiaanlannale kanoniseerimise asjaolu, et ta imekombel paranes.

Mohikaani naise pühakuks kuulutamise viib 21. oktoobril läbi paavst Benedictus XVI ning sellel osalevad Kanada piiskopid. Tekakwitha haud asub Quebeckis.

Paljude Kanada põliselanike jaoks on Tekakwitha pühakuks kuulutamine Põhja-Ameerika põliselanike ja Euroopa uusasunike vaheliste vastuolude lõppemine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles