Haapsalu kutsub bluusile

Kaarel Arb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Augustibluusi üks peaesineja Lucky Peterson.
Augustibluusi üks peaesineja Lucky Peterson. Foto: AMI Agency

Reedel ja laupäeval toimub Haap­salus juba 19. korda muusikafestival Augustibluus, mis täidab kaheks päevaks lavad üle linna.


Tänavuse Augustibluusi üks peaesinejaid on Buffalost pärit Lucky Peterson, mitmekülgne muusik, kes kirjutab ise muusikat, laulab, mängib kitarri ja klahvpille. 1964. aastal sündinud Petersoni on nimetatud bluusimaailma imelapseks, kes astus esimest korda lavale juba kolmeaastasena.

Viiesena ilmus tema esimene sooloalbum, 17-aastasena oli ta Etta Jamesi bändi kitarrist. Sealtmaalt on tema elu kulgenud pideva tuuritamise ja salvestamise tähe all.

Petersonil on ilmunud 14 sooloalbumit, ta on olnud Grammy nominent ning korjanud terve rea rahvusvahelisi bluusiauhindu. Viimastel aastatel tuuritab mees juba vähem ning mängib muusikat peamiselt oma kiriku hüvanguks, mis teeb tema esinemisest Haapsalus veelgi erilisema sündmuse. Augustibluusil esineb Peterson viieliikmelise ansambliga, kuhu kuulub ka tema abikaasa Tamara Peterson.

Teine ere täht on Suurbritannia praegu parimaks bluuskitarristiks peetav ning ajakirja Guitar & Bass poolt läbi aegade parima kümne briti bluuskitarristi hulka valitud Matt Scho­field. Ameerika bluusist inspireeritud Schofieldi visiitkaardiks on erakordne mitmekesisus – ta esitab nii täiesti stiilipuhtaid töötlusi 1960ndate hittidest kui ka džässi ja funki mõjutustega muusikat.

Välisesinejate nimekirja mahuvad veel USA duo Deimert ja Kramer, Norra-Taani trio Copenhagen Royals, viiest prantslasest koosnev Big Dez Blues Band, Hollandi kitarrist Ruben Hoeke, Venemaa üks kuumematest bluusbändidest Blues Doctors, lätlaste bluusi-, džässi- ja kantrisegune El Trio ning üle maailma tuntud Soome bänd Honey B & The T-Bones.

USAst tuleb Haapsallu Lätist pärit ning 1970. ja 1980. aastatel Eestis elanud Valery Belinov, kes siin elades mängis ansamblites Opus ja Radar. USAs tuntakse Belinovit artistinime King B all, mis on teisend sealsete muusikute seas sündinud hellitusnimest B. B. King of Russia.

Haap­salus Jimi Hendrixi austuskontserdiga esinevat Belinovit on tema bändikaaslane, legendaarne trummar Lenny White nimetanud üheks paremaks Hendrixi tõlgendajaks, kellega ta eales on mänginud. Poolenisti välisbändiks võib nimetada ka Esco Compton & The Southernersi. USAst pärit Compton elab praegu Valgas, õpetab inglise keelt ja bluusimängu.

Eestimaiste esinejate nimekirjas kohtab vaid bluusiringkondades tuntud muusikute kõrval ka laiemale publikule teada nimesid nagu Ott Lepland, Birgit Varjun, Liis Lemsalu ja Birgit Õigemeel. Viimased kolm teevad kaasa eriprojektis «Ladies in Blues», kus tehakse kummardus tänavu jaanuaris lahkunud legendaarsele lauljatarile Etta Jamesile.

Ettevõtmises löövad kaasa ka Eesti ja Soome parimad džäss- ja bluusmuusikud ning taustalauljatena ansambli Soul Militia liikmed.

Lepland teeb kaasa aga teises eriprojektis, Gunnar Grapsile pühendatud kontsertkavas «Kummardus Gunnarile». Tihedalt Augustibluusiga seotud olnud Graps oli festivali kõige pikaajalisem konferansjee.

Austuskontserdil keskendutakse just tema bluusiloomingule, mida esitab selleks tarbeks kokku tulnud Magnetic Band koos külalistega, nende seas Emil Rutiku, Mikk Tammepõld ja Freddy Tomingas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles