Teadlased: suudlemine mõjub nagu kokaiin

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased: suudlemine mõjub nagu kokaiin
Teadlased: suudlemine mõjub nagu kokaiin Foto: SCANPIX

USA teadlased soovitavad praeguses ülemaailmses raskes olukorras rohkem suudelda, kuna suudlemine vähendab organismis stressihormoonide hulka.

Teadlased lisasid, et suudlemine ja lembetunded mõjuvad ajule nagu kokaiin, kirjutab The Telegraph.

Professor Wendy Hilli sõnul tekivad suudlemise ajal ajus keemilised muutused, mille tõttu suureneb mõnutunnet tekitavate hormoonide osakaal.

«Suudlemise ajal vähenes stressihormooni tase märgatavalt,» selgitas Hill.

Hill ja tema kolleegid uurisid, milliseid muutusi kehakeemias suudlemine tekitab. Uuringus mõõdeti kortisooli ja oksütotsiini taset enne  ja pärast suudlemist.

Oksütotsiin ehk «armastushormoon» mõjutab inimese seksuaalset erutust, empaatiat ja usaldustunnet.

Uuring näitas, et suudlemine vähendab stressihormooni kortisooli hulka nii naistel kui ka meestel. Oksütotsiini tase tõusis suudeldes siiski ainult meestel.

Hilli sõnul vajavad naised romantilist õhkkonda ja pikemat ettevalmistust, et neil tõuseks suudlemisel oksütotsiini tase meeste omaga võrdseks.

«Naiste oksütotsiinitaset aitavad tõsta näiteks hämar valgus ja olukorraga sobiv muusika. Suudlemise ajal toimub kehakeemias suuri muutusi, mis mõjutavad kogu organismi,» sõnas teadlane.

Armastus, armumine ja selle väljanäitamine tõstab neuroloogilist aktiivsust ning mõjuvad ajule sama moodi kui kokaiin.

«Suudlemine on seega ka tervist parandava toimega. Kui suudeldes vahetad partneriga baktereid, parandab see ka immuunsust,» lisas uurija.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles