Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

TAEVAKIVID RÄÄGIVAD Siva ja Parvati avavad püha mees- ja naisenergia võtmed sinu elus

Parvati ja Shiva Foto: Shutterstock
Copy

• See asteroidipaar aitab mõista, kuidas toimivad püha mees- ja naisenergia meie elus. 

• Shiva ja Parvati omavaheline sümbioos on eksistentsi alus. 

• Shival on olemas side ka Eestiga.

Asteroidide kasutamine astroloogias osutub tihtipeale äärmiselt põnevaks ja silmiavavaks, kuigi nende roll on sünnikaarti pigem peenhäälestada. Neid taevaseid kivisid on iseenesest väga palju, ent nende sattumine tähenduslikele punktidele võib täita puuduva lüli, mida tervikpildi mõistmiseks vaja.

Seekord vaatame asteroidide paari, Sivat ja Parvatit, kelle tähenduse juured peituvad hindu mütoloogias. 

Asteroidi, mille numbriks sai 1170, avastas 29. septembril 1930 Belgia astronoom Eugène Delporte ning sellele anti nimi hindu jumaluse Shiva järgi (asteroidi nimi on Siva). Asteroidi orbiit lõikub Marsi orbiidiga ning see teeb täisringi ümber Päikese kolme aasta ja seitsme kuuga. 

Palju aastaid hiljem, 1. veebruaril 1959 avastati Lowelli observatooriumis Arizonas aga asteroid, millele anti Shiva partneri nimi – Parvati. Numbriks sai sellel 2847. Parvati läbib oma orbiidi kolme aasta ja ühe kuuga. 

Shiva ja Parvati
Shiva ja Parvati Foto: Shutterstock

Shiva ja Parvati mütoloogiline taust

Hinduismis peetakse Shivat üheks kõige olulisemaks jumalaks, keda kummardati ja armastati kõige kaugematest aegadest alates, seetõttu eksisteerib temaga seotud müüte ja lugusid eriti palju. Tal oli mitmeid erinevaid vorme ja väljendusi, ent hindu kolmainsuses peeti Shivat jumalikuks suureks hävitajaks. Hävitas ta aga takistusi, negatiivsust, haigusi, egosid, pahesid ehk kõiksugu «deemoneid». 

Lääneliku mõtteviisiga inimesele võib ta paista küllaltki vastuolulisena, kuna temas nähakse korraga väga võimast, metsikut ja ägedat jõudu, aga ka vaikset rahu. Olemuselt on Shiva sündimata, surematu ja igavene. 

Shivat kujutatakse tihtipeale Nataraja kujul – kosmilise tantsijana. Tema tants hoiab elus ja kestvana kogu universumit. Läbi selle tantsu nähakse Shivat nii loomas kui ka hävitamas ning see hoiabki universumi ringluses. Selles võib näha ka viidet veedalikule mõistele maya – maise elu illusioon ja ilmnevus, mis on alati muutumises, aga mille ajutisi ilminguid inimesed kipuvad jääva uskuma. Kvantfüüsilisel tasandil võib näha Natarajas isegi subatomaarsete osakeste tantsu võrdkuju. Nii asetati India teadlaste nõuandel ka CERN-i tuumauuringute keskusesse suur tantsiva Shiva kuju. 

Nataraja CERN-i ees.
Nataraja CERN-i ees. Foto: Shutterstock

Lisaks on tal oluline väljendus läbi Ardhanarishvara kuju – pool mees (Shiva), pool naine (Parvati) – mis sümboliseerib püha mees- ja naisenergia harmoonilist liitu. Shiva sümbioos Parvatiga illustreerib, et jumalik mees- ja naisenergia on ühe terviku kaks poolt ega saa eksisteerida teineteisest täiesti eraldiseisvana. Seda liitu nähakse kui juurt või üsa, millest kõik loodu on saanud alguse. 

Shival on palju erinevaid omadusi, millest mõned on äärmiselt head, kuid teised võivad olla ka hirmutavad. Deemoneid hävitades oli ta armutu. Teda nähti kõiketeadva joogina, kes elas askeetlikku elu Kailashi mäel ning mediteeris palju. Temaga koos elas ka naine Parvati, kellega neil olid lapsed Ganesha ja Kartikeya. Suhtes naise ja lastega ilmutas ta hellust, armastust ja hoolivust, mis sarnanes inimlikele tunnetele.

Shivat peeti esimeseks ja kõrgeimaks joogiks, kes ei hoolinud maistest ihadest. Ta oli ka esimene tantrist ja esimene siddha (omas üleloomulikke võimeid). 

Shivaga seotud esemed ja sümboolika

Shiva kaela ümber kujutati maokuningas Vasukit ning juustes kandis ta poolkuu märki, mis viitas kooskõlale kosmiliste rütmidega, nii nagu Kuu kasvab ja kahaneb. Tema juustest purskus püha Gangese vett ning otsmikul asus tal kolmas silm (avanedes võis see muuta kõik enda ees tuhaks, ent sümboliseeris sisemist teadmist, mis võimaldab eristada tõde).

Shiva kandis endaga tavaliselt kaasas kolmharki (viitab kolmainsusele), damaru trummi (kosmiliste vibratsioonide rütmid) ning keppi ja silmust (viitas elusolendite seotusele surmaga).

Ta oli ümbritsetud loomanahkadega –  ülakeha kattis musta antiloopi nahk, kubet elevandinahk ning istus ta tavaliselt tiigrinahal, mis sümboliseeris, et Shiva kontrollib kõiki metsikuid jõude ning on kõikvõimas.

Shiva nahk oli aga sinakat tooni, sest ta oli neelanud alla surmava mürgi, et päästa maailm. Mitmetes müütides läks Shiva ennast ohverdavalt teistele appi.

Parvatiks ja Shivaks kostümeeritud lapsed Indias Varanasis.
Parvatiks ja Shivaks kostümeeritud lapsed Indias Varanasis. Foto: Shutterstock

Parvati olemus

Nii nagu Shiva, väljendub ka Parvati läbi paljude erinevate kujude. Parvati on ise Mahadevi või teise nimega Adi Shakti füüsiline kehastus – jumaliku ja ürgse naisenergia kehastus, mis on universumi loomise taga.

Shakti on algenergia, millest kõik pärineb ning Shiva lõputu teadvus, mis loob ja lõhub. Shakti on lõputu ressurss, millest Shiva teadvus üha loob ja hävitab. 

Seetõttu oli Parvati kaunis, armastav, heatahtlik, hooliv, hoidev, tasakaalustav ning kosutav. Ta sümboliseeris ka küllust, viljakust, pühendumist ning emalikku armastust. Ent teatud situatsioonides võis Parvati võtta ägedama kuju, näiteks Kali – siis tuli esile selle naisenergia metsikum pool.

Parvati kandis tavaliselt punast kleiti, peapaela või mõnd muud peakatet. Käes võis tal olla samuti kolmhark, aga ka lilled (lootos), kelluke, suhkruroog. Tema põlvel võis näha Ganeshat ning läheduses seismas lehma. Enamasti on kujutatud Parvatit koos Shivaga ja nende ühine sümbol on Shivalingam, mis väljendab püha mees- ja naisenergia ühinemise veel materialiseerumata potentsiaali. 

Shiva ja Parvati kohtumine

On huvitav, et mütoloogia järgi oli Shiva enne Parvatit abielus Satiga, kes oli abiellunud vastu oma isa tahet. Kui Sati isa jättis Shiva väga olulisele ohvritalitlusele kutsumata, oli naine sellest nii löödud, et suri. Ent ta sündis uuesti Parvatina. On öeldud, et Shiva ja Parvati leidsid teineteist läbi erinevate vormide ja kehastuste. 

Püha pull Nandi, Kailashi valvur ning ideaalse õpilase sümbol jälgimas Shivat ja Parvatit. 
Püha pull Nandi, Kailashi valvur ning ideaalse õpilase sümbol jälgimas Shivat ja Parvatit. Foto: Shutterstock

Olles sündinud uuesti beebina, saabus tema juurde rändav püha laulik Narad Muni, kes teatas, et Parvatile on saatuse poolt määratud Shivaga abielluda. Tütarlapsest naiseks sirgudes mõtles ja unistas Parvati üksnes ja ainiti Shivast. 

Abieluikka jõudnuna suundus Parvati Himaalaja mägedesse, et viimaks ometi oma tulevasele kallimale naiseks minna. Parvati sügav pühendumine ja siiras soov avaldas Shivale muljet. Ent Shiva leinas endiselt Satit ning suunas Parvati hoopis oma teenijannaks. Shiva arvas, et naine väsib sellest tööst ja loobub, kuid Parvati teenis Shivat rõõmu ja naudinguga palju aastaid. 

Samal ajal terroriseeris jumalaid ja inimesi deemon nimega Taraka. Inimesed küsisid abi jumal Brahmalt, kes kuulutas, et deemoni suudab hävitada vaid Shiva ja Parvati poeg. Ülejäänud jumalad muutusid seepeale rahutuks ning otsustasid Shiva ja Parvati armusuhte arenemisele kaasa aidata. 

Nad saatsid Kailashi mäele armastusejumala Kama. Too nägi Parvatit Shiva jalgade ees pärga punumas ning saatis otsekohe nende suunas oma armunoole, mis tabas Shivat. 

Juba järgmisel hetkel avas Shiva oma silmad ning armus Parvatisse. Ent kõiketeadva olevusena taipas ta ka koheselt, et Kama oli teda noolega «mürgitanud». Seepeale lasi ta Parvati enda juurest pagendada. 

Parvati kandis oma karistust visalt mitmeid aastaid, kuni viimaks talle meenus eelmine elu ning ta taipas, et ta pole ei keegi muu kui jumalanna Sati taaskehastus. Samal ajal hakkas seda tajuma ka Shiva, kuid otsustas naist testida.  

Ühel päeval saabus Parvati juurde vana brahmiin ja küsis, et mille eest naine küll karistust kannab ja mida ta soovib saavutada? Parvati rääkis mehele oma soovist Shivaga abielluda. Brahmiin tundis seepeale huvi, et miks niivõrd kaunis neiu soovib abielluda kellegagi, kelle keha on määritud tuhaga (Shiva oli määrinud end surnute tuhaga, mis väljendas, et surm kartis teda, mitte tema surma) ja kes kannab tiigrinahka?

Seepeale Parvati vihastas ja vastas, et ta on jumalanna Sati taaskehastus ning Shiva teine pool. Ta ütles, et ilma teineteiseta on mõlemad poolikud. Sel hetkel moondus brahmiin Shivaks ning andis kohe nõusoleku Parvatiga abielluda. Siis laskusid Jumalad taevast alla, et osaleda Shiva ja Parvati suursuguses pulmas ning armastajad siirdusid Kailashi mäkke õnnelikku abielu nautima. 

Ardhanarishvara, pool Shiva ja pool Parvati, sümboliseerib mees- ja naisenergia harmoonilist liitu.
Ardhanarishvara, pool Shiva ja pool Parvati, sümboliseerib mees- ja naisenergia harmoonilist liitu. Foto: Shutterstock

Muide, algsed tantristlikud õpetused pandi kirja dialoogina Shiva ja Parvati vahel. 

Kuula järele «Sodiaagisosinaid», kus oli juttu:

Sivast 

Parvatist

Siva ja Parvati tähendus astroloogias

Asteroid Siva asetus sünnikaardis räägib sellest, kuidas me kasutame oma elus püha meesenergiat, et kõrvaldada teelt takistusi ning liikuda kõrgemate ja puhtamate eesmärkide suunas. Tihtipeale võib see tähendada, et on vaja hävitada seda, mis mõjub halvasti ja takistab. Selles punktis on väga suur jõud. Siva asetus vihjab, millises eluvaldkonnas (astroloogiline maja), kuidas (tähemärk) ja milliste jõudude koostoimel (aspektid planeetidega) on vaja viia läbi suurt puhastust. 

Siva ei pruugi olla inimese elus aktiveeritud ja teadvustatud, kuid sünnikaardi asetus annab sellegipoolest märku, kus ja milles selline potentsiaal peitub. Siva «ärkamiseks» võib olla vaja tegeleda spirituaalsete praktikatega, näiteks mediteerimisega. Kui Siva on isiklike planeetide poolt tugevalt aspekteeritud ning sünnikaardis silmapaistval kohal, soodustab see vaimsete praktikatega tegeledes kiiremat kõrgema teadvuse avanemist ning allikaga kontakti saamist – see avab Shivale omase puhastava väe. 

Asteroid Parvati asetus sünnikaardis aga näitab, millises eluvaldkonnas (astroloogiline maja), millisel viisil (tähemärk) ning milliste abijõududega (aspektid planeetidega) saame kontakti püha naisenergiaga, mis on läbinisti armastav, pühenduv, hooliv ning tasakaalustav. 

Parvati aitab tasakaalustada Sivat, kui Siva transformeeriv ja hävitav jõud muutub liiga metsikuks. Ta aitab leida leebust, armastust ja kosutust nendes võimsates protsessides, mille Siva käivitab. Seetõttu on mõttekas vaadata neid asteroide alati koos. Parvati hoolitseb selle eest, et Siva läbi ei põleks ega end liialt ära kulutaks. Ta annab ressursse ja toidab, nii et Siva saaks siis luua ja, tõepoolest, ka hävitada. 

Shiva vägi on kohal ka Eestis

Paljud ilmselt ei teagi, et ka Eestis on olemas Shiva tempel ning templikompleks on lausa suurim kogu Euroopas. Nimelt selle aasta 10. juunil avati Lilleorus Elulille pargis Shiva tempel ning tseremooniat käisid läbi viimas preestrid Indiast, kes tegid seda ehedal ja autentsel viisil just nii, nagu templite sissepühitsemine neil tavaliselt käib. 

Shiva templi hingestamise protsess algas aga juba 4. juunil – Veenuse tähepunkti aktiveerumise päeval. See on kosmilise südamelöögi moment, mis kannab endas suurt loovust. Nagu eelpool kirjas, tunnustas ka Shiva kosmilisi rütme.

Sel ajal oli asteroid Siva 29° Neitsis, täpses opositsioonis Neptuuniga (side teispoolsuse, nähtamatu maailmaga). Neitsi märgis toimusid viimased ettevalmistused ja olulised riitused. Seejärel avamistseremoonia päeval, 10. juunil, jõudis Siva 0° Kaaludesse. Muide, Siva templi kõrval on ka Shakti tempel (mille füüsiline kehastus oli Parvati). Kaalude tähemärk on aga sügava harmoonia, tasakaalu ning võrdse ja tõelise partnerluse märk. 

Hindu astroloogid olid avamispäeva pannud paika veedaliku astroloogia järgi, kuid ajastus oli enam kui ideaalne ka lääne astroloogia järgi, mis tõestab seda, mida alati näen – kõik süsteemid toimivad paralleelselt. Kui on toimumas midagi olulist, leiab sellele viiteid korraga erinevatest süsteemidest. 

Siva ja Parvati sünnikaardis

Järgmiseks vaatame, millisele potentsiaalile viitavad sünnikaardis Siva ja Parvati. Loe ka selle mõttega, et Siva on sinu püha meesenergia ning Parvati seda tasakaalustav püha naisenergia. Oma sünnikaardi saad teha astro.com lehel ning lisa valikus «Additional objects» kasti «Manual entry» numbrid 1170 ja 2847. 

1. majas:

Siva: Sinu isiksusel on vägi purustada takistusi ja negatiivseid ilminguid. See võib väljenduda nii instinktiivselt, et ise ei saa arugi, aga teised märkavad. Lisaks võib olla vajadus puhastada oma isiksust. Teised võivad sind kas väga austada või karta.

Parvati: Kiirgad loomulikult armastust, headust, abivalmidust ja soojust. Inimesed saavad sinult toetust ja kosutust. Sul on võime olla tasakaalustav jõud intensiivsetel aegadel. 

2. majas:

Siva: Sul on võime transformeerida ja hävitada vääraid väärtusi ning muuta iseenda ja teiste suhtumist rahasse, ressurssidesse ning elu materiaalsesse ja meelelisse poolde. Tahad lõpetada olukordi, kus ressursse kuritarvitatakse ning küllust piiratakse. Võib-olla alustuseks pead puhastama iseenda väärtushinnanguid ja suhet rahaga. Ent sellest võimest kujuneb sinu jaoks omaette väärtus. 

Parvati: Üheks sinu suurimaks väärtuseks on võime kõike ja kõiki armastada ning olla emalikult hooliv. Universumi ressursid on sulle valla, et kasutaksid neid siin maailmas parimal viisil. Sinus on palju n-ö algset loovenergiat ning seeläbi oled kingituseks siin maailmas. 

3. majas:

Siva: Sul on võime puhastada iseenda ja teiste mõtte- ja suhtlustasandit. Tuvastad kergesti kahjulikud mõtteviisid ning soovid neid hävitada. Sinu sõnadel võib olla puhastav jõud. 

Parvati: Läbi oma sõnade võid väljendada suurt ja isetut armastust ning hoolimist ja äratada seda ka teistes. Sul on anne olla rahukõnelejaks. Sinu mõtted ja sõnad võivad tuua teistele leebust ja lohutust.

4. majas:

Siva: Sul on võime puhastada tõhusalt negatiivseid mustreid perekonnaliinides ning pärandunud teemades. Tajud ära, kus «juured mädanevad» ning soovid kahjustavaid tegureid hävitada. Oled võimeline lõikama läbi haigeid juuri. Sul võib olla väga oluline roll oma perekonna ja suguvõsa teadvuse tõstmises. 

Parvati: Sinust voolab tingimusteta armastust oma perekonnale, juurtele ja esivanematele ning neilt sinule. Oled tõeline kosmilise ema kehastus. Suudad tuua palju rahu ja tasakaalu oma perekonda. 

5. majas:

Siva: Sul on võime hävitada negatiivseid harjumusi, kus nautimisega minnakse liiale. Samuti võid tajuda ära, mis seisab nii sinu kui teiste loovenergial ja elurõõmul ees ning soovid need tegurid kõrvaldada. Sinu looming võib olla väga võimas ning kutsuda nii endas kui teistes esile katarsist ja puhastumist.

Parvati: Oled imeline ema oma lastele, õpetades neile armastuse puhtamaid ja kõrgemaid vorme. Tegelikult kannab sinu igasugune looming energiat, mis häälestab inimesi armastusele, harmooniale ning loob tasakaalu. Oled suure ja avatud südamega armastaja. Läbi loovuse tood maailma rahu.

6. majas:

Siva: Sul on võime hävitada negatiivseid jõude, mis kahjustavad tervist ning takistavad igapäevast tööd ja efektiivset tegutsemist. Regulaarsed praktikad mängivad sinu elus suurt rolli ja aitavad ületada raskusi ning avardada oma teadvust. Sul on peen tundlikkus ka seoses loomariigiga ning oled eriti valvas olukordades, kus tugevamad kohtlevad nõrgemaid ebaõiglaselt. 

Parvati: Teed oma igapäevast tööd suure pühendumise ja armastusega ning võid olla suurepärane terapeut, tervendaja või mõne suure juhi parem käsi, tänu kellele võimatu saab võimalikuks. Oled eriti armastav ka loomade suhtes ning võid tajuda intuitiivselt nende tundeid ja vajadusi. Sul on suur süda endast nõrgemate suhtes.

7. majas:

Siva: Sa võid otsida ja kogeda Sivat hoopis läbi oma partnerite, kuna see on osa sinust, mida sa ise tihtipeale ei teadvusta ning seda tulevad peegeldama partnerid. Ent alateadlikult otsidki sellist partnerit, kellel oleks võime hävitada nii enda kui ka sinu deemoneid. Partnerid tulevad, et avardada sinu teadvust.

Parvati: Sa võid otsida ja kogeda püha naisenergiat läbi oma partnerite, mis tähendab, et sinu ellu tulevad emalikud partnerid, kes õpetavad sulle tingimusteta armastust, suurt hoolimist ja kaastunnet, pühendumist. Näed seda osa kergemini teistes, kui iseendas. Sinu partnerid võivad olla suurepärased tasakaalu loojad ja rahusobitajad. 

8. majas:

Siva: Sul on võime tungida psüühika süvakihtidesse, kus peituvad suurimad hirmud, häbid ja tabud ning puhastada neid tumedamaid emotsioone nii iseendas kui ka teistes. Sa võid purustada isegi surmahirmu ning muuta inimeste suhtumist surma. Ent oled väga tähelepanelik ka olukordade suhtes, kus ületatakse energeetilisi piire. Võid lõpetada olukordi, kus toimub näiteks energeetiline vampiirlus. See on väga võimas ja sügav Siva asetus. 

Parvati: Sul on võime tuua armastust, rahu ja tasakaalu elu kõige äärmuslikemates situatsioonides, kus teistel emotsioonid mässavad ning seistakse silmitsi elu tumedama poolega. Suudad jääda armastusele truuks olukordades, kus paljud teised murduksid. Võid pakkuda suurt tuge inimestele, kes on leinas või muudes emotsionaalselt rasketes seisundites.

9. majas:

Siva: Sul on võime purustada valeuskumusi ja -õpetusi ning paljastada võltsgurusid. Tajud ära, kui see, mida õpetatakse, ei ole õige. Samal ajal võid olla ise võimas õpetaja läbi puhastuse, mida inimeste teadvusesse tood. Alustuseks tuleb ilmselt aga iseenda uskumused ära puhastada. 

Parvati: Tood maailma armastust ja tasakaalu läbi selle, kuidas sa avardad inimete maailmapilti ning süstid neisse optimismi, entusiasmi ja usku. Kas sa seda ise nii näed või mitte, oled ilmselt armastuse õpetaja. Leiad ise ka rahu läbi oma uskumuste ning sideme, mida omad kõrgema teadvusega. Ka reisides avaneb sinu tasakaalukam ja hoolivam pool.

10. majas:

Siva: Sul on võime hävitada autoriteete, süsteeme ja struktuure, mis on teistele (ja ka sinule) kahjulikud. Tajud ära, kui inimesi liigselt kontrollitakse ja rõhutakse. Võid tunda suurt vastutust ühiskonna ja kogukonna eest, kus sa ise elad. Puhastav vägi sinus võib kujuneda teistele eeskujuks. Oled väga tugev juht, kes juhindub oma kõrgemast teadvusest. 

Parvati: Tunned suurt armastust ja hoolt ühiskonna ja kogukonna vastu, milles sa ise elad. Sul võib kujuneda avalikkuse ees kuidagi emalik roll. Oled oma pühendumise ja tasakaalukusega teistele eeskujuks ning sul võib kujuneda rahutooja või heategija imago. 

11. majas:

Siva: Sul on võime hävitada asjaolusid, mis piiravad inimeste vabadust ja võrdsust. Püha meesenergia sinus tahab parandada kõikide inimeste ja inimlikkuse seisundit maailmas. Tahad eemaldada takistusi, mis ei lase kaunitel unistustel ja visioonidel teoks saada. Kõige paremini võib see sul õnnestuda siis, kui tegutsed koos sõprade või sarnaselt mõtlevate inimestega. 

Parvati: Oled võimeline jagama palju armastust väga suurele ringile inimestele, kogu sõpruskonnale ning isegi üle veebi, ilma neid inimesi otseselt teadmata. Tood rahu ja harmooniat võrgustikesse, millega liitud. Sinu sõbrad võivad peegeldada seda sulle tagasi – nende seas koged ise ka palju puhast armastust. Sul võib olla ka võime inimesi gruppi liita ning seeläbi rahu ja ilu luua. Ideaalidele ja tulevikuvisioonidele keskendumine rahustab samuti.

12. majas:

Siva: Sul on võime hävitada nähtamatuid vaenlasi, alateadvusse kinni jäänud negatiivsust ja puhastada isegi kollektiivset alateadvust. Püha meesjõud sinus toimib palju läbi alateadvuse ja unenägude ning on seotud rohkem spirituaalse kui materiaalse maailmaga. Hästi oluline on ka iseenda alateadvuse puhastamine. Oled võimeline hävitama energeetilise lõkse, mille karmalised juured võivad jääda praegusest elust kaugemale. 

Parvati: Siin on potentsiaal kõige laiahaardelisemaks ja kõikjaleulatuvaks tingimusteta armastuseks. Sügaval oma alateadvuses oled sa elu ja inimeste armastaja ning ei kritiseeri kedagi ega midagi. Suudad näha kõiki ja kõike läbi armastuse, hoolimise ja kaastunde. Võid pakkuda inimestele sõnadeta mõistmist ning telepaatilist armastust. Seda ühtemoodi nii omadele kui võõrastele, sest sa ei tee vahet. 

Tagasi üles