KUI TERVET EI SAA, VÕTA POOL Rattavarastele sobib näppamiseks ka ainult pool jalgrattast

Katrin Lust
, Elu24 peatoimetaja
Copy
Jalgratta vargus. Pilt on illustratiivne.
Jalgratta vargus. Pilt on illustratiivne. Foto: Carol Seeberg

Tallinna Kalamaja gruppi on postitatud üsna tähelepanuväärne foto. Linnaosa kõige käidavama poe eest on pihta pandud pool rattast ehk ainult selle tagumine osa. Ülejäänud jalgratas seisab aga kenasti lukus edasi.

Päev tagasi Kalamaja gruppi tehtud postitus näitab, et vargad ei otsi suvalisi nurgataguseid kust midagi näpata, vaid nad on valmis varastama ka kasvõi kõige käidavama poe ukse kõrvalt, kuhu on suunatud ka turvakaamerad. Põhja Rimi asub Linnahalli ja vanalinna lähedal ning kindlasti on see üks Kalamaja kõige käidavamaid toidupoode.

«Kurb, et peab nii ütlema,» kirjutab postituse autor Mai, «Aga ärgem jätkem oma rattaid liiga kauaks parklasse. Soo tänava Rimi juures avanes selline vaatepilt.»

Pikanäpumeestele sobib ka ratta üks ratas
Pikanäpumeestele sobib ka ratta üks ratas Foto: Kuvatõmmis Facebooki grupist

Postituse all on elav arutelu ning inimesed mõtisklevad selle üle, kas ratas varastati omaniku poeskäigu ajal või jäi see sinna pikemalt.

«Pätid ei oota ja kasutavad juhust. Kümme minutit ja läinud!» kirjutab näiteks üks kommenteerija. «Ise kasutan alati kolme lukku. Kahjuks nii peab tegema,» on jätnud kommentaari teine inimene.

Kolmas grupi liige annab aga nõu, kuidas jalgratas kindlamini lukku panna, «Kinnitage lukk ikka läbi tagaratta ja raami!»

Kas antud ratta osas on tehtud ka politseile avaldus, selle kohta postituses info puudub. Küll aga on suvisel ajal rattavarguseid igal pool ja alles hiljaaegu tegime Elu24-s uudise, kuidas Kalamajast varastati näitleja Tõnis Niinemetsa hinnaline jalgratas.

Loe pikemalt siit:

KADUNUD KUI TINA TUHKA 〉 Näitleja Tõnis Niinemetsa jalgratas jäi pikanäpumeeste hambusse

Ka pandimajades leidub varastatud kraami ja alles see oli kui üks mees leidis sealt tuntud sportlase nimega ratta, mis osutus samuti varastatud jalgrattaks.

Loe pikemalt siit:

Mees leidis pandimajast jalgratta tuntud sportlase nimega. «Ratas oli omanikult varastatud»

Politsei soovitab rattavarguste vältimiseks teha järgmist:

• Soeta koos rattaga ka korralik rattalukk ja lukusta alati oma jalgratas, kui jätad selle järelevalveta.

• Parkides kinnita lukk ratta raami ja tagaratta külge. Vastasel juhul jääb sulle mälestuseks vaid lukk esirattaga.

• Pargi ratas rahvarohkesse kohta, sest tõenäosus, et keegi vargust märkab, on nii suurem. Vähekäidavas kohas talita vastupidi ja pane sõiduvahend kõrvaliste pilkude eest varju.

• Lukusta jalgratas ka trepikojas ja kuuris, sest nii on vargal jalgratast keerukam kätte saada ja ta võib kuriteost seetõttu loobuda.

• Tee jalgrattast pildid. Oluline on, et vajadusel oleks olemas pildid raaminumbrist ja kõigist jalgratta eritunnustest. Tänu raaminumbrile on politseil võimalik sinu jalgratas hiljem tuvastada ja sulle tagastada.

• Kui oled langenud rattavarguse ohvriks, hoia silm peal leitud ja varastatud jalgratastel, mille omanikke politsei tuvastab: www.politsei.ee/et/leitud-esemed.

PPA pressiesindaja Annika Maksimov ütleb, et politsei jaoks on praegu kõige olulisem tunnus ratta raaminumber, mis võiks igal rattaomanikul olla üles pildistatud. «Kõik algatused varguste takistamiseks on teretulnud. Säärast registriideed on erinevad ettevõtted (nt NanoID) aastate jooksul püüdnud ka teostada, paraku pole enamik neist pikaajaliselt tööle jäänud või massideni jõudnud,» ütleb Maksimov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles