Argaaniaõli versus kastoorõli: milline on sinu juustele ja nahale parim?

Notino
Copy
Foto: Notino

Argaaniaõli ja kastoorõli on tänapäeval ilutööstuses kaks kõige populaarsemat looduslikku õli. Mõlemat õli on nende toitvate ja ravivate omaduste tõttu kasutatud sajandeid ning neid on reklaamitud nende võime tõttu parandada juuste, naha ja küünte tervist ja välimust. Marokost pärit argaaniaõli on tuntud oma kõrge antioksüdantide ja asendamatute rasvhapete sisalduse poolest, mistõttu on see populaarne juukse- ja nahahooldustoodete koostisosa.

Kastoorõli (kutsutakse ka riitsinusõliks) seevastu on rikas rasvhapete poolest ja on tuntud oma juuste kasvu ja paksuse soodustava võime poolest. Selles artiklis uurime nii argaaniõli kui ka kastoorõli omadusi ja eeliseid ning võrdleme ja vastandame neid kahte õli, et saaksite kindlaks teha, milline neist sobib sinu konkreetsete juuste ja nahaprobleemidega kõige paremini.

Argaaniaõli omadused

Argaaniaõli ekstraheeritakse Marokost pärit argaaniapuu tuumadest. See on tuntud oma kõrge antioksüdantide, asendamatute rasvhapete ja E-vitamiini poolest, mis muudab selle populaarseks koostisosaks juukse- ja nahahooldustoodetes. Argaaniaõlis on ka rohkesti linoolhapet, oomega-6 rasvhapet, mis on oluline naha kaitsebarjääri tervise ja terviklikkuse säilitamiseks. See tähendab, et argaaniaõli niisutab tõhusalt nahka ja juukseid, jättes need pehmeks ja siledaks.

Argaaniaõlil on ka põletikuvastased omadused, mis võivad aidata ärritunud nahka rahustada, samuti arvatakse, et see aitab vähendada peente joonte ja kortsude teket. Juustele kasutamisel võib argaaniaõli aidata parandada kahjustusi, vähendada kahusust ja anda sära.

Oluline on märkida, et selle komedogeensete omaduste tõttu peaksid rasuse või aknele kalduva nahaga inimesed argaaniaõli kasutamisel olema ettevaatlikud, kuna see võib ummistada poore ja põhjustada nahalööbeid.

Kastoorõli omadused

Kastoorõli saadakse kastoortaime seemnetest ja on tuntud oma kõrge rasvhapete, eriti ritsinoolhappe kontsentratsiooni poolest. See muudab selle juuksehooldustoodete populaarseks koostisosaks, kuna arvatakse, et see stimuleerib juuste kasvu, suurendab juuste paksust ja parandab juuste üldist tervist.

Peanahale kandmisel võib kastoorõli aidata juuksefolliikulisid niisutada ja parandada vereringet, mis võib viia tervemate ja tugevamate juusteni. Samuti võib see aidata vältida juuste väljalangemist ja parandada kahjustatud juuste välimust.

Lisaks juustele kasulikele omadustele on kastoorõli tuntud ka oma niisutavate omaduste poolest ning seda kasutatakse sageli kuiva, lõhenenud naha niisutamiseks. Samuti arvatakse, et sellel on põletikuvastased omadused, mis võivad aidata ärritunud nahka rahustada ning vähendada peente joonte ja kortsude teket.

Nagu argaaniaõli puhul, on oluline märkida, et kastoorõli on üsna paks ja võib olla üsna rasvane, mistõttu ei pruugi see sobida neile, kellel on rasus nahk. Soovitatav on seda kasutada väikestes kogustes ja segada teiste õlide või losjoonidega, et see nahka imenduks.

Samuti on oluline olla teadlik ostetava kastoorõli kvaliteedist, kuna mõned madalama kvaliteediga tooted võivad olla töödeldud kemikaalidega, mis võib mõjutada selle tõhusust. Parimate tulemuste saavutamiseks on soovitatav otsida külmpressitud heksaanivaba orgaanilist kastoorõli.

Argaaniaõli ja kastoorõli võrdlus

Kuigi nii argaaniõlil kui ka kastoorõlil on juustele ja nahale palju kasu, on nende kahe õli vahel mõned olulised erinevused.

Argaaniaõli on tuntud oma kõrge antioksüdantide, asendamatute rasvhapete ja E-vitamiini sisalduse poolest, mistõttu on see populaarne juukse- ja nahahooldustoodete koostisosa. Selle kerge konsistents ja kiire imendumiskiirus muudavad selle sobivaks kõikidele nahatüüpidele. Samuti on see mitterasvane ja mittekomedogeenne, mistõttu sobib rasuse või aknele kalduva nahaga inimestele.

Teisest küljest on riitsinusõli tuntud oma kõrge rasvhapete, eriti ritsinoolhappe kontsentratsiooni poolest, mistõttu on see populaarne juuksehooldustoodete koostisosa. Selle paks konsistents ja aeglane imendumiskiirus muudavad selle sobivamaks kuivadele või kahjustatud juustele ja nahale. Samuti arvatakse, et sellel on põletikuvastased omadused, mis võivad aidata ärritunud nahka rahustada.

Juuksehoolduses on argaaniaõli kõige parem kasutada juustesse jäetava palsamina või juuksemaskina, et juukseid niisutada ja parandada. Kastoorõli on kõige parem kasutada peanaha ravina, juuste kasvu stimuleerimiseks ja juuste tervise parandamiseks.

Nahahoolduse osas on mõlemad õlid tuntud oma niisutavate omaduste poolest, kuid argaaniaõli võib sobida pigem normaalse kuni kuiva nahaga inimestele, riitsinusõli aga kuivale või kahjustatud nahale.

Oluline on märkida, et mõlemat õli saab koos kasutada sünergilise efekti saavutamiseks ja mitmete probleemide lahendamiseks, nagu kuivus, juuste kasv ja vananemisvastane toime.

Enne õlide kasutamist on alati soovitatav teha plaastri test, et kontrollida allergilisi reaktsioone ja kasutada neid väikestes kogustes. Samuti on parimate tulemuste saavutamiseks oluline kasutada 100% puhtaid külmpressitud orgaanilisi õlisid.

Järeldus

Kokkuvõtteks võib öelda, et nii argaaniaõli kui ka kastoorõli on looduslikud õlid, millel on palju kasu juustele, nahale ja küüntele. Argaaniaõli on tuntud oma kõrge antioksüdantide ja asendamatute rasvhapete sisalduse poolest, mistõttu on see populaarne juukse- ja nahahooldustoodete koostisosa. Kastoorõli seevastu on rikas rasvhapete poolest ja on tuntud oma juuste kasvu ja paksuse soodustava võime poolest.

Kahe õli võrdlemisel on oluline arvestada iga õli individuaalseid omadusi ja eeliseid. Argaaniaõli on kerge õli, mis sobib kõikidele nahatüüpidele ning on mitterasvane ja mittekomedogeenne. Kastoorõli on seevastu paks õli, mis sobib rohkem kuivadele või kahjustatud juustele ja nahale. Mõlemat õli saab koos kasutada sünergilise efekti saavutamiseks ja mitmete probleemide lahendamiseks.

Argaaniaõli ja kastoorõli lisamine oma ilurutiini võib anda palju eeliseid, kuid enne otsuse tegemist on oluline mõista iga õli omadusi ja eeliseid. Mõistes iga õli omadusi, saate valida oma konkreetsete juuste ja nahaprobleemide jaoks parima õli.

Copy
Tagasi üles