Tartu perekonna aasta algas traagiliselt: ilutulestikust paanikasse sattunud koerake murdis koduuksest välja (1)

Kristiina Reimand
, reporter/toimetaja
Copy
Luna jõudis tagasi koju!
Luna jõudis tagasi koju! Foto: Erakogu

Ühe Tartu perekonna aasta on alanud pisikest pereliiget, kaheaastast taksikoera Lunat otsides. Punase kaelarihmaga pruuni värvi taks sattus aastavahetuse ilutulestikust niivõrd paanikasse, et lõi käppadega ukse lahti ja jooksis minema. «Sa ei usu elus, et su enda loomaga midagi sellist võib juhtuda,» ütleb ahastuses koeraomanik. 

Hiljaaegu Tartusse Supilinna kolinud perekond asus aastat 2022 ära saatma nii nagu iga teinegi. Nad arvasid, et uus aasta algab säravalt ja meeleolukalt. Selle asemel sai neile osaks täielik õud ja teadmatus, sest pisike taksikoer sai toast välja ning oli kolmanda jaanuarini jooksus.

«Ta oli toas... ja meie akna all lasti tohutult suurt ilutulestikku,» ütleb kaheaastase Luna omanik Andra, kes koerast rääkides pidevalt pisaraid tagasi hoiab. Kui Andra läks koos lastega õue maja nurgale uut aastat vastu võtma, siis laste isa jäi tuppa. 

«Koer roojas kogu toa stressist täis ja lõi lihtsalt ukse lahti. Ta lihtsalt tõmbas hoo üles ja läks ja suutis käppadega ukse lahti lükata, murdis end toast välja. See ei olnud niisama, et ta kuidagi sai välja,» meenutab Andra.

Koerake jooksis õue paar minutit pärast südaööd. Toas olnud kaasa helistas kohe Andrale. «Luna jooksis ilmselt selles suunas, kus me tavaliselt jalutame. Kuna ta on nii pisike, siis poleks teda olnud ka võimalik näha, kui ta meist mööda oleks jooksnud.»

Aastavahetuse pidustuste asemel tormati kohe koera otsima ning uus aasta algas stressirohkelt. Otsing hõlmas alguses kõrvaltänavaid, kuid siis saadi vihjeid, et koer on jõudnud suisa teisele poole Emajõge ja on rohkem kui kilomeetri kaugusel Raadi linnaosas.

Kadunud Luna
Kadunud Luna Foto: Erakogu

Naine postitas koeraotsingu abipalve gruppi «Märgatud Tartus». Lisaks vihjetele koera asukoha kohta sai ta aga manitsevaid kommentaare. «Miks üldse loomad kaasa võetakse», «Hakkab pihta. Iga aasta tuleb aastavahetus ootamatult ja ei õpita vigadest...», «Hoidke koerad kodus!» kirjutati ühismeedias koera kadumisega seoses.

«Kurb oli, et oli ka negatiivset...» ütleb Andra. «Kui ma ütlesin, et koer oli toas, siis öeldi irooniaga, et toal on uksed, neli seina ja aknad, et mis mõttes pääses toast. Aga kui te kukute trepil jalaluu katki, siis saaks ka parastada, et kas sa ei oska kõndida,» ütleb Andra. «Õnneks neid repliike oli vähe, inimesed on pigem toetavad.»

Teisipäeva varahommikul leiti Luna üles ja üle mitme päeva sai ta taas oma armsaid pereliikmeid näha. 

Tartus aastavahetusel kaduma läinud taksikoer jõudis tagasi koju!

«Praegu jagatakse minu postitust ja hea sõnaga toetatakse. 17-aastane tütar oli öö otsa üleval ja guugeldas, et kui on arg koer, siis ta liigub öösel ja varahommikul. Poeg ütles, et hea oleks jagada infot postiljonidele ja kojameestele ehk...» rääkis Andra esmaspäeval. Ühendust võeti ka varjupaigaga, kuhu paraku Lunat viidud pole.

Andra tõdeb, et Luna oli juba pool õhtut närvis ja ärev olnud. «Mul pole ükski koer varem nii arg olnud, aga paar tundi enne, kui hakkasid väiksed paugutamised, oli ta juba väga närviline ja ärev.»

Koera välimust kirjeldades puhkes Andra nutma. «Tal on punane kaelarihm kaelas... ja tal on kodus ootamas nii palju kostüüme, just ostsin uue kampsuni ja mänguasja.»

«Sa ei usu elus, et su enda loomaga midagi sellist võib juhtuda. Eile, kui käisime teda otsimas, leidsime Coopi parklast tuvi, kes oli ilmselt saanud saluudiga pihta, tal oli sõna otseses mõttes auk sees. See oli õõvastav. See ei mõjuta ainult ainult koeri, aga ka linde ja teisi loomi,» ütleb Andra, kes ei suuda siiani uskuda, et paanikas koer sai korterist välja murda.

1. jaanuaril kirjutas loomakaitsja Heiki Valner, et loomapääste sai kohe pärast aastavahetust kurva teate. Järvevana teel jäi auto alla ilutulestikku kartnud koer, kes vaagub Loomade Kiirabi kliinikus hinge. «Selline s**t uudis siis aasta alguseks. Ei midagi erilist, sest me aastad algavadki enamasti niimoodi!» tõdes Valner. «Ilutulestik rõõmustab. Inimesi mõistagi. Ilutulestik ka tapab.»

ILUTULESTIK HIRMUTAB LOOMI 〉 Heiki Valner: Nõmmelt kuni Pääskülani elavaid koeri tasub otsida Tabasalust Laulasmaani

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles