PILTUUDIS ⟩ Ilm on hukas? Prantsusmaal äikesepilvest alla sadanud jääkamakad võtavad sõnatuks

Annaliisa Köss
, reporter-toimetaja
Copy
Välk pääses väliantenni ja digiboksi kaudu maja elektrisüsteemi. Foto on illustratiivne.
Välk pääses väliantenni ja digiboksi kaudu maja elektrisüsteemi. Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Kui eestlased on kevad jätnud pika ninaga, siis Lääne- ja Lõuna-Euroopas on praeguse aastaaja kohta väga kõrged temperatuurid, ulatudes paiguti kuni +40 kraadini. Ent kuumusel on ka oma pahupool!

Sünoptik Kairo Kiitsak jagab oma Facebooki lehel, et pühapäeval, 22. mail Atlandilt Prantsusmaale jõudnud külmem õhk põrkus kokku kuuma õhuga, mille tulemusena vallandusid riigi lääneosas võimsad äikesed, mis põhjustasid tugevaid tuulepuhanguid, rohkelt sademeid ja rahekamakaid, mille läbimõõt küündis koguni 12 cm-ni.

«Tuhanded autod ja vähemalt 250 majapidamist said rahekahjustusi, rääkimata muudest kahjustustest. Esmaspäeval, 23. mail on külmem õhk edasi ida poole tungimas ja uued äikesed on juba tekkinud Prantsusmaa idaosas, Šveitsis ja Austrias. Äikesed liiguvad aegamisi ida-kirde suunas, olles jõudnud juba Saksamaa lõunaosa kohale,» viitab sünoptik jätkuvatele tugevatele äikesetormidele.

Oma postituses viitab ta Twitteris jagatud Prantsuse meteoroloogiakeskuse fotodele rusikasuurustest jääkamakatest, mis alla sadades on Prantsusmaal palju kurja teinud.

«Võimas äike Châteauroux's tekitas tohutut kahju. Suured rahekamakad kahjustasid paljusid sõidukeid, katuseid, aiamööblit...» seisab postituses.

«Raheterasid» mõõtes selgub, et ühe sellise pikkuseks on 8 cm, teist aga kõrvutatakse tennisepalliga.

Rahekamakate purustused on Prantsuse meteoroloogiakeskuse andmetel näiteks sellised:

Möödunund neljapäeval kirjutas Elu24, et Prantsuse ilmateenistuse Meteo-France teatel on mitmes Lõuna-Prantsusmaa linnas, kuid ka pealinnas Pariisis mõõdetud maikuu soojarekordeid ning suure tõenäosusega on tänavune maikuu Prantsusmaa õhutemperatuuride mõõtmise ajaloo kõige soojem mai.

Äikesetormid teevad palju kurja aga mujalgi. Kanada võimude teatel hukkus Quebeci ja Ontario provintsis möödunud nädalalõpu äikesetormides mitu inimest ning sajad tuhanded jäid elektrita. Loe lähemalt siit!

Ka Saksamaal oli möödunud nädalalõpul raju, kui läbi Paderborni liikunud tornaado tõttu sai 43 inimest vigastada. Loe lähemalt siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles