FOTOD JA VIDEO Kanada äikesetormides kaotas elu mitu inimest ning sajad tuhanded on elektrita

Inna-Katrin Hein
Copy
Äikesetormi tagajärjel autole langenud elektripost Kanadas Ottawas 21. mail 2022
Äikesetormi tagajärjel autole langenud elektripost Kanadas Ottawas 21. mail 2022 Foto: Credit Image: © Justin Tang/The Canadian Press via ZUMA Press/Scanpix

Kanada võimude teatel hukkus Quebeci ja Ontario provintsis möödunud nädalalõpu äikesetormides mitu inimest ning sajad tuhanded jäid elektrita.

Kanada avalik-õigusliku ringhäälingu CBC andmetel kaotas elu vähemalt kaheksa inimest. USA kanali CNN andmetel suri viis inimest.

Quebeci piirkonnas tegutseva hüdroelektriettevõtte teatel on piirkonnas umbes 4,5 miljonit kilenti. 21. mai tormis jäi elektrist ilma umbes 550 000 inimest ja 22. mail oli veel elektrita 300 000 klienti.

Ontario aladel jäi möödunud laupäeval elektrita vähemalt 350 000 inimest ning pühapäevaks ei olnud elektrit tagasi saanud umbes 200 000 inimest.

Kanada keskkonnaministeerium uuendas viitega provintsi ilmateenistusele ilmaennustust ja hoiatust, mille kohaselt on uusi äikesetorme oodata.

Lisaks on New Brunswicki provintsi osades paikades hoiatatud tornaadode eest. Kogu provints sai äikesehoiatuse.

Osa Kanada linnasid on tormikahjustuste tõttu välja kuulutanud eriolukorra ja kutsunud elanikke üles koju jääma, et päästetöötajad saaksid tormituule tekitatud kahjustused likvideerida.

Kanada pealinnas Ottawas võib võimude hinnangul tormikahjustuste likvideerimiseks kuluda mitu päeva.

Kanadas Ottawas äikesetormis murdunud puud 21. mail 2022
Kanadas Ottawas äikesetormis murdunud puud 21. mail 2022 Foto: Credit Image: © Justin Tang/The Canadian Press via ZUMA Press/Scanpix

Ottawa päästeosakonna juht Kim Ayotte ütles 22. mail toimunud pressikonverentsil, et meteoroloogid ei ennustanud nii võimasid torme ja need tulid üllatusena.

Kanada keskkonnaministeeriumi teatel mõõtsid ilmaennustajad 21. mail Ottawa rahvusvahelise lennujaama lennuväljal tuule kiiruseks 33 meetrit sekundis ehk 118 kilometrit tunnis.

Ontarios Kitcheneris olid tuuleiilid veelgi tugevamad. Linnalennuväljal oli tuule kiirus puhanguti 37 meetrit sekundis ehk 133 kilomeetrit tunnis.

Ka Saksamaal oli möödunud nädalalõpul rajuilm. Läbi Paderborni liikunud tornaado tõttu sai 43 inimest vigastada. Tornaado mõjutas ka Paderborni lähedasi alasid.

Saksamaa lääneosas Paderbornis möllas 21. mail 2022 tornaado, tekitades palju kahju
Saksamaa lääneosas Paderbornis möllas 21. mail 2022 tornaado, tekitades palju kahju Foto: Photo by INA FASSBENDER / AFP/Scanpix

Saksa meteoroloogide teatel tuleb ka Euroopas vahel tornaadosid ette, kuid tavaliselt on need nõrgad ja suuri kahjustusi ei teki. Nad rõhutasid, et kliimamuutus on see, mis tekitab ilmaäärmusi, kaasa arvatud torme, mida on aina sagedamini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles